Jak Rusko odpoví na jadernou Austrálii a na pakt AUKUS?

Nejkrajnější scénář by mohl rozjet studenou válku v Indo-Pacifiku.

Jak bude Rusko reagovat na nový pakt AUKUS se ptá článek Alexeje Muravjeva pro noviny Asia Times. Podle Muravjeva byla reakce na pakt Rusko poměrně velmi vlažná a opatrná, i když někteří ruští představitelé se přidali k čínským kolegům a vyjádřili svoje obavy z toho, že pakt naruší Dohodu o nešíření jaderných zbraní a také zrychlí závody ve zbrojení v Asii.

S dalšími výroky některých představitelů Austrálie o tom, že pakt bude sloužit k zastavení Číny a Ruska se ale ruská rétorika změnila a zaznělo, že AUKUS představuje prototyp asijského NATO. Není to překvapivé, Rusko dlouhodobě vidí změny v regionu a vytváření aliancí jako bezpečnostní riziko.  Jaké má Rusko možnosti reakce?

Okamžitá reakce Ruska bude asi omezená. Země vidí AUKUS spíš jako politické spojenectví a nevnímá ho jako hrozbu, jenom jako riziko.

Moskva také vidí novou dohodu o jaderných ponorkách mezi USA, Británii a Austrálii jako precedent pro šíření této technologie v Asii. Nejde o nic zcela hypotetického. Rusko se v minulosti sdílení své jaderné technologie pro ponorky zdržovalo. Nyní by ale mělo dostatek zájemců o prodej – potenciální zájemci jsou například Vietnam a také Alžírsko.

Rusku také neujde, že nový pakt je spojením dvou jaderných velmocí a Austrálie, která k tomu má nakročeno. Oblast, kde by australské jaderné ponorky mohly operovat, zahrnuje také ty oblasti západního a severozápadního Tichého oceánu, kde operují ruské ponorky.

Pro Moskvu by se stalo významným faktorem měnící pravidla hry, kdyby australské ponorky měly na své palubě ofenzivní systémy, které by mohly dosáhnout do oblasti ruského Dálného východu. Austrálie musí sledovat velmi bedlivě ruské vojenské aktivity v Tichomoří. Během roku bude mít ruská Tichomořská flotila aspoň tři nové jaderné ponorky. Autor pak odhaduje, že v roce 2028 bude mít Rusko 14 jaderných ponorek a 6 konvenčních útočných ponorek v Tichomoří. Pokud Rusko uvidí AUKUS jako hrozbu, bude těchto ponorek v Pacifiku více.

V tom nejdramatičtějším scénáři by Rusko a Čína mohly vytvořit volnou námořní koalici, což s ohledem na současné vojenské vztahy mezi oběma zeměmi není nerealistické. V případě, že by napětí eskalovalo, Austrálie by mohla být Ruskem a Čínou vnímána jako nejslabší článek. Svým typickým bombastickým stylem už státní bulvární list Global Times označil Austrálii za potenciální cíl jaderného útoku. Takový scénář je snad přehnaný, ale vstupem do závodu ve zbrojení prostřednictvím jaderných ponorek by Austrálie vstoupila do elitního klubu, z nichž někteří jeho členové by byli jejími protivníky. Je zde potenciál námořní studené války v Indo-Tichomoří.

Skeptici budou říkat, že Moskva bude hlavně mluvit a málo dělat a že hrozby Ruska vůči Austrálii jsou minimální. Doufejme, že ano, končí Muravjev, který je profesorem národní bezpečnosti a strategických studii na Curtin University.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.