Tohle je začátek konce Facebooku

Nové vyšetřování toxických praktik Facebooku má pro firmu možná až zničující důsledky.

Vyšetřování Facebooku, které v roce 2018 provedly noviny Observer, odhalilo toxickou kulturu. Navzdory tomu se podniku dařilo. To se možná změní, píše Caroline Cadwalladrová.

V uplynulém týdnu se konal remake vyšetřování Facebooku před Kongresem z roku 2018. V týdnu, který začal pro Facebook šestihodinovým celosvětovým výpadkem a skončil udělením Nobelovy ceny jedné z jeho největších kritiček, americko-filipínské novinářce Marii Ressové.

A následně se na veřejnost dostaly další informace o praktikách, které Facebooku provozuje.

Vypovídala totiž Frances Haugenová z oddělení občanské integrity Facebooku. Právě její informace se pro společnost ukázaly jako zničující. Nejenže přesvědčivě hovořila o lžích a klamání Facebooku, jeho poškozování mladistvých a zničujícím dopadu pro demokracii. Haugenová všechno podložila přesvědčivými důkazy – v osmi stížnostech adresovaných americké Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) a v dokumentech předaných pěti státním zástupcům. Ještě tento měsíc bude vypovídat před britským parlamentem v Londýně.

Podle autorky jsou podobná svědectví (první podobné bylo zveřejněno v roce 2018 úvodní kapitolou začátku konce Facebooku. Celý příběh se hraje zpomaleně a mohl by se jmenovat pád domu Zucků. I když k němu nedojde ani dnes a ani zítra, konec se přibližuje díky dalšímu prohlubování trhlin v jeho základech.

Vyšetřování v roce 2018 urychlilo četná vyšetřování společnosti, vyšetřování, jejichž neúspěch vysvětluje, proč jsme po třech letech opět tady. Haugenová svědčila o problémech, které jsou přímým důsledkem tehdy odhalené zkorumpované a korozivní interní firemní kultury. V roce 2018 maska spadla. Úřadům se z toho nepodařilo vyvodit důsledky, takže dnes žijeme s následky pro demokracii i pro teenagery. Když Federální obchodní komise (FTC) uložila Facebooku rekordní pokutu 5 miliard dolarů za jeho podíl na skandálu Cambridge Analytica, jediným výsledkem byl nárůst cen akcií Facebooku. Vždyť co je pět miliard dolarů pro firmu, která má hodnotu bilionu dolarů?

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) sice zjistila, že se Facebook dopustil „poskytnutí zavádějících informací“, včetně skutku lhaní novinářům, nicméně povolila Facebooku urovnat svůj spor pokutou 100 milionů dolarů – odpovědní lidé ve vedení Facebooku tím však nebyli poškozeni.

Dnes však  stojí firma před velkými problémy, právními i regulačními, a její největší slabinou je ona sama. Největším rozdílem mezi rokem 2018 a dneškem je to, že Haugenová byla neuvěřitelně dobře organizovaná a měla velkou podporu. Je zde totiž celé odvětví, které podporuje technologické whistleblowery.

Nejde o jedinou změnu za poslední tři roky. Firma Facebook totiž čelí existenčním hrozbám s ohledem na její vlastní obchodní model.

Snad tím nejtoxičtějším ze všeho je „radioaktivní odpad“, který po sobě zanechal skandál firmy Cambridge Analytika. Nová žaloba akcionářů tvrdí, že může dokázat, že vedoucí pracovníci a členové představenstva Facebooku lhali investorům. Pokud se jí to podaří, uvede do pohybu řetězec důsledků, vedle nichž bude Enron vypadat jako piknik plyšových medvídků, míní autorka komentáře.

OSN zjistila, že Facebook pomohl usnadnit genocidu v Myanmaru. Víme, že síť také pomohla rozdmýchat povstání v americkém Kapitolu. A její vlastní výzkum říká, že ubližuje teenagerům.  Ukázalo se, že tohle všechno je jaksi „v pořádku“. Nicméně pokud se ukáže, že se lhalo investorům, někdo půjde do vězení.

Kultura beztrestnosti, kterou před lety popsala maltská novinářka Daphne Caruana Galizia, existuje také na Facebooku. Ale mejdan teď skončil. Nikdo už není imunní. Ani Mark Zuckerberg.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.