Ruská Rosněfť jedná o vývozech zemního plynu do Evropy

Počítá se zatím s 10 miliardami kubických metrů plynu. O dodávkách už firma jednala se společností British Petrol.

Šéf ruské ropné společnosti Rosněfť Igor Sečin jednal s hlavním výkonným ředitelem firmy British Petrol (BP) Bernardem Lunim o možnosti dodávek plynu do Evropy v rámci exportní dohody obou společností.

„Realizace pilotního projektu exportu 10 miliard kubických metrů plynu ze zdrojů Rosněfti na základě dohody s BP by v budoucnosti umožnila zajistit doplňující dodávky plynu na  evropský trh. Návrh zazněl od prezidenta a nyní je připravován vládou Ruské federace“, informovala tisková služba společnosti Rosněfť.

Dalším tématem jednání Sečina a Luniho byla otázka rozvoje infrastruktury pro automobily na zemní plyn.

Společnost Rosněfť v srpnu letošního roku požádala ruského prezidenta Vladimira Putina o to, aby mohla vyvážet zemní plyn do zahraničí (doposud byl hlavním vývozcem Gazprom). Následně navrhl ruský ministr pro energetiku Alexandr Novak, aby Rosněfť mohla vyvézt celkem 10 miliard kubických metrů jako „experiment“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.