Aféra „Pandora Papers“ ukázala pravou tvář globální Británie

Spojené království je díky své síti daňových rájů opěrným bodem systému, z něhož mají prospěch bohatí a mocní.

Dokumenty Pandora Papers vypovídají o Británii možná víc než cokoli jiného, napsal Adam Ramsay pro platformu Open Democracy.

Roli hrají například Britské Panenské ostrovy, zámořské území Spojeného království, které funguje jako daňový ráj. Český premiér, který je multimilionářem, využil toto území, aby skryl své vlastnictví zámku ve Francii. Podobně využili ostrovů k zatajení majetku i další.

Po celém světě existuje přibližně 18 legislativních orgánů, za které je Westminster v konečném důsledku zodpovědný. Patří mezi ně někteří z nejhorších pachatelů ve světě praní špinavých peněz, vyhýbání se placení daní a finančního tajemství. Kajmanské ostrovy jsou britské. Stejně tak Gibraltar. Stejně tak Anguilla a Bermudy.

Odborníci odhadují, že Británie a její zámořská území jsou zodpovědné za zprostředkování přibližně třetiny všech daňových úniků na světě. A to ještě předtím, než vezmeme v úvahu peníze ukradené zkorumpovanými vládci nebo výnosy z trestné činnosti. Nemluvě o tom, jak skryté bohatství miliardářů umožňuje tajně ovlivňovat naše politické systémy.

Již dříve bylo území Spojeného království obviňováno z většiny celosvětových daňových úniků.

(Viz také článek europoslankyně Kateřiny Konečné „Korupce gentlemanů, aneb Spojené království jako daňový ráj“ z roku 2017).

Alex Cobham, výkonný ředitel organizace Tax Justice Network, uvedl, že schopnost vlád zdanit nadnárodní korporace, aby mohly vyplácet mzdy učitelům, stavět nemocnice a zajistit rovné podmínky pro místní podniky, byla narušena.

„Když přestanou fungovat naše zákony o zdanění globálních korporací, přestane fungovat globální ekonomika pro většinu z nás,“ řekl. „Všude kolem nás vidíme, že nerovnosti nejsou řešeny, politický extremismus není zpochybňován a demokratické instituce slábnou – a nití, která se tím vším táhne, je neschopnost bránit progresivní zdanění.

Aby se omezilo vyhýbání se placení daní z příjmu právnických osob, které každoročně stojí stovky miliard dolarů, musí vlády konečně zavést mezinárodní pravidla, která zajistí, aby se zisky přiznávaly a daně platily tam, kde probíhá skutečná hospodářská činnost,“ uvedl Cobham v roce 2019.

Tipy k tématu: Interaktivní mapka daňových rájů, Offshore Finance: How Capital Rules the World, Financial Secrecy Index.

Daňovým únikům se dlouhodobě věnujeme. Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.