Slovinský premiér rozzuřil EU tweetem

Předseda vlády Slovinska Janez Janša je pod palbou kritiky za tweet o „Sorosových loutkách“.

Slovinský premiér Janez Janša se dostal pod palbu veřejné kritiky, když tweetoval, že někteří poslanci Evropského parlamentu jsou „Sorosovy loutky“. Terčem útoku se například stala europoslankyně, která nyní v Evropském parlamentu vyšetřuje, zda Slovinsko dodržuje zásady právního státu a dohody o svobodě médií.

Janšu, který je v čele předsednické země EU, okamžitě kritizoval předseda Evropského parlamentu David Sassoli: „Naléhavě vyzýváme Janšu, aby ukončil provokace vůči členům Evropského parlamentu. Útoky na členy této sněmovny jsou také útoky na evropské občany.“ „Konstruktivní spolupráce s rotujícím předsednictvím Rady může být založena pouze na vzájemné důvěře a respektu,“ uvedl dále Sassoli.

Sassoli reagoval na Janšův tweet s obrázkem a nápisem „13 z 226 známých Sorosových loutek v parlamentu EU“. Následně tweet ze sítě zmizel.

Někteří kritici pak Janšu obvinili z antisemitismu, včetně nizozemského poslance Malika Azmaniho. Místopředseda hnutí Obnovit Evropu a německý poslanec za Zelené Daniel Freund řekl, že Janša „šíří antisemitské konspirační teorie na Orbánův způsob“.

Nizozemský premiér Mark Rutte situaci označil za „nevkusnou“ a dodal, že „vláda tento názor právě tlumočila slovinskému velvyslanci v Haagu“.

Liberální europoslanec Guy Verhofstadt zase vyzval Janšu, aby nešířil antisemitské, antidemokratické a protiunijní konspirační teorie, které „podporují lidé, za jejichž nitky tahá Putin“.

Před tweetem o Sorosových loutkách zaútočil Janša na Twitteru také na levicovou opoziční stranu LEVICA a prohlásil, že její členové představují „politické křídlo teroristické #antifa“. To vyvolalo ostrou kritiku z řad levicové frakce GUE-NGL, Janša byl obviněn, že je „zbabělec“.

Podle hodnocení Euractiv je slovinský premiér Janez Janša „známým obdivovatelem maďarského premiéra Viktora Orbána, jehož strana Fidesz loni v březnu opustila frakci Evropské lidové strany (EPP)“.

Minulý týden Janša také podpořil Varšavu v její právní roztržce s EU. Polský ústavní soud zpochybnil nadřazenost práva EU nad vnitrostátním právem. Janša pak obvinil Evropskou komisi z politického zneužívání právního státu.

V konzervativní EPP se mnozí proevropští politici obávají, že po porážce německých konzervativců v posledních volbách se ultrakonzervativci jako Janša budou snažit využít situace a posunout frakci ze středu více doprava.

Ilustrační foto: Autor – European Parliament – https://www.flickr.com/photos/36612355@N08/51297196797/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=107364179

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.