Srbská zahraniční a obranná politika se „odchyluje“ od EU, tvrdí Evropská komise

Pravidelná hodnotící zpráva EK píše, že země je „mírně připravena“ na členství v EU.

Evropská komise ve své výroční zprávě, která sleduje pokrok Srbska na cestě do Evropské unie, uvedla, že Bělehrad se výrazně odchyluje od zahraniční a bezpečnostní politiky EU.

Komise zveřejnila nové pravidelné zprávy pro země, které mají zájem o vstup do EU. Jedná se o Srbsko, Albánii, Severní Makedonii, Kosovo, Bosnu a Hercegovinu a Černou Horou.

Zpráva opakuje, že země je na členství v EU „mírně připravena“. Pokud jde o bilaterální vztahy, upozornila na to, že vztahy Srbska s Černou Horou jsou poznamenány pokračujícím napětím.

„Srbsko je mírně připraveno v oblasti společné zahraniční, bezpečnostní a obranné politiky“, uvedla dále zpráva a dodala, že „řada kroků Srbska byla v rozporu s postoji EU k zahraniční politice“.

V roce 2020 byla míra souladu Srbska s prohlášeními vysokého představitele EU pro zahraniční věci jménem EU a rozhodnutím Rady 56 %, uvádí se dále v nové zprávě. Pro srovnání, Albánie a Černá Hora byly plně sladěny, přičemž Severní Makedonie plnila 96 % a Bosna a Hercegovina 70 %.

Srbsko je v souladu se sankčním režimem EU pro lidská práva, ale není v souladu s žádnými seznamy přijatými v rámci tohoto režimu, uvedla také Komise ve své monitorovací zprávě. Srbsko je v souladu s „částí“ omezujících opatření vůči Bělorusku. Nicméně i nadále není v souladu s prohlášeními EU o Hongkongu a se sankcemi vůči Rusku. V prosinci 2020 Srbsko hlasovalo proti rezoluci Valného shromáždění OSN o militarizaci Krymu.

V této souvislosti zpráva také akcentovala rozvíjející se vztahy a strategická partnerství Srbska s Ruskem a Čínou. Komisi například vadilo, že Srbsko jednalo s ruskými politiky, kteří jsou na evropském sankčním seznamu (Leonid Sluckij a Sergej Naryškin), či, že Srbsko a Rusko rozvíjí vojenskou strategickou spolupráci (například společná vojenské cvičení obou zemí).

Další informace zde (v angličtině).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.