Íránský vůdce nazval normalizaci vztahů s Izraelem „hříchem“

Chameneí se opřel do vlád několika arabských zemí, které v roce 2020 normalizovaly vztahy s Izraelem.

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí kritizoval některé arabské lídry za „normalizaci“ vztahů s Izraelem. Kroky vlád Spojených arabských emirátů, Bahrajnu, Súdánu a Maroka, kterými tyto země v roce 2020 normalizovaly diplomatické vztahy se státem Izrael, nazval Chameneí „hříchem“.

„Některé vlády bohužel udělaly chyby, udělaly velké chyby a zhřešily normalizováním (vztahů) s uzurpátorským a utlačovatelským sionistickým režimem,“ prohlásil Chameneí, jejich politiku nazval jednáním proti „islámské jednotě“ a spojil ji s palestinskou otázkou. Ta bude podle Chameneího úspěšně vyřešena, pouze bude-li bude dosaženo islámské jednoty.

Až do minulého roku měly oficiální diplomatické vztahy s Izraelem jen dvě arabské (a muslimské) země – Jordánsko a Egypt.

Kritika íránského duchovního lídra na adresu Izraele není neobvyklá. Nedávno Chameneí charakterizoval Izrael jako „teroristickou základnu, ne zemi“. Po Chameneího projevu se nejvyšší íránský bezpečnostní představitel Alí Šamchání zavázal způsobit Izraeli, pokud zaútočí na íránský jaderný program, miliardové škody v „šokující odpovědi“ Íránu.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor- Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.