Argentinský exprezident Macri je u soudu za špehování

Případ se má týkat špehování příbuzných posádky potopené ponorky ARA San Juan.

Bývalý argentinský prezident Mauricio Macri vypovídal u argentinského federálního soudu v souvislosti s údajným špehováním rodin 44 zemřelých členů posádky ponorky, která se potopila před čtyřmi lety.

Dvaašedesátiletý Macri byl předvolán federálním soudcem Martinem Bavou kvůli roli v údajném sledování rodin členů posádky. Vrak ponorky byl objeven až rok po nehodě a všichni na palubě byli prohlášeni za mrtvé.

Macri, jehož středopravicová strana Cambiemos je jednou ze tří stran, které tvoří opoziční koalici Juntos por el Cambio, je obviňován, že v letech 2017 až 2018 nařídil zpravodajské službě špehovat příbuzné obětí. V případě, že bude shledán vinným, hrozí bývalému prezidentovi podle místních médií tři až deset let vězení.

V roce 2020 podala Cristina Camanová, ředitelka Federální zpravodajské agentury, trestní oznámení, v němž tvrdí, že odhalila důkazy svědčící o tom, že rodiny zesnulé posádky byly v době Macriho úřadování špehovány. Příbuzní tvrdí, že sledování, nahrávání a natáčení je mělo zastrašit a odradit od podání žalob v souvislosti s úmrtími jejich blízkých.

Po slyšení prohlásil Macriho obhájce Pablo Lanusse, že obvinění i soudní řízení je politicky motivované.

Soudní proces probíhá v době, kdy Argentina bojuje s rostoucí chudobou v podmínkách hospodářské krize, kterou ještě zhoršila pandemie. Kromě toho zemi za několik týdnů čekají parlamentní volby, které jsou naplánovány na 14. listopadu. Očekává se, že hlasování poslouží jako referendum o vládě současného prezidenta Alberta Fernándeze, který je lídrem levého středu.

Podle pozorovatelů se argentinská vládní koalice, která je u moci již druhým rokem, snaží vzpamatovat z drtivé porážky v primárkách minulý měsíc, kdy ve většině obvodů zvítězila opozice.

Ilustrační foto: Autor – Wikicommnons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.