Emiráty jako součást reforem ke zvýšení konkurenceschopnosti zavedly civilní sňatky pro nemuslimy

Země doposud opírala svoje zákony o manželství a rozvodu o islámské právo šaría podobně jako jiné země v Perském zálivu. Nyní zákony upravila.

Podle nového dekretu budou nemuslimové moci ve Spojených arabských emirátech uzavřít manželství, rozvést se a získat společnou péči o dítě podle občanského práva, informovala agentura Reuters s odvoláním na zdroje ze Spojených emirátů.

Spojené arabské emiráty doposud opíraly svoje zákony o manželství a rozvodu o islámské právo šaría podobně jako jiné země v Perském zálivu. Rozhodnutí je dalším krokem země, která má postavení regionálního obchodního centra, v jejích dlouhodobých snahách o udržení konkurenční výhody.

Podle dekretu vládnoucího šejcha se zákon vztahuje na civilní manželství, rozvod, alimenty, společnou péči o dítě a důkaz otcovství a dědictví.

Cílem významné reformy je podle informací tiskové agentury WAM „posílit postavení a globální konkurenceschopnost emirátu jako jedné z nejatraktivnějších destinací pro talenty a dovednosti“.

Země také zřídí nový soud pro nemuslimské rodinné záležitosti, který bude mít dva úřední jazyky – angličtinu a arabštinu.

Nejde o první právní změnu na federální úrovni, kterou SAE učinily v poslední době. Země například dekriminizovala předmanželské sexuální vztahy, konzumaci alkoholu a zrušila ustanovení o shovívavosti v případě tzv. vražd ze cti.

Všechny tyto reformy jsou vnímány jako způsob, jak SAE zvyšují svou atraktivitu pro investory, cestovní tuch i pro dlouhodobý pobyt.

O změnách v SAE, které jsou také spojeny s přechodem od ropné ekonomiky k novému typu ekonomiky, jsme detailně informovali.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.