Světové ceny potravin jsou nejvyšší za poslední dekádu

Zdražily například obilniny a rostlinné oleje. Růst cen se ale vyhnul masu.

Podle indexu cen potravin, který připravuje organizace FAO (Organizace pro výživu a zemědělství), dosáhly světové ceny potravin rekordní výše. Momentálně je index FAO na 133,2 bodech, což je o 3,9 bodu více než v září, o 31,8 bodu víc než před rokem a maximum od července 2011.

Obilniny od září zdražily o 3,2 % a o 22,4 % ve srovnání s rokem 2020. FAO vidí jako příčiny růstu cen obilnin špatnou úrodu v Kanadě, v USA a v Rusku. Růst cen kukuřice je zase spojený s růstem poptávky po biopalivech.

Zvláště rychle se zdražování dotklo rostlinných olejů, kde index zaznamenal nejvyšší růst vůbec. Jedním z hlavních důvodů je snížení produkce palmového oleje v Malajsii v důsledku nedostatku migrantů. Cena rostlinných olejů vzrostla podle indexu o 9,6 %.

Naproti tomu maso v posledních třech měsících vůbec nezdražovalo, jeho cena byla v červenci a srpnu stabilní a od září se dokonce index snížil o 0,7 bodu. Za důvod je považována nadprodukce vepřového masa, ve které sehrála klíčovou roli Čína (s asi 49 % světové poptávky), která tak reagovala na epidemii afrického moru prasat a neuspokojenou poptávku v letech 2018-2019.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.