Afghánistán očkuje proti dětské obrně. S podporou Tálibánu

V zemi mohla po tříleté pauze začít první očkovací kampaň proti dětské obrně. Má se týkat asi 3,3 milionů dětí.

V Afghánistánu začala vakcinační kampaň proti dětské obrně pod vedením OSN a WHO v programu, který vyhlásilo zdejší ministerstvo zdravotnictví a podpořil vládnoucí Tálibán. Čtyřdenní akce má naočkovat miliony dětí v Afghánistánu a jde o první očkovací kampaň po třech letech. V zemi je od roku 2018 neočkováno proti dětské obrně na 3,3 milionu dětí. Příčinou byl probíhající konflikt mezi prozápadními silami a Tálibánem, který očkovací kampaň a její provedení znemožnil.

Afghánistán patří ke dvěma zemím ve světě, kde je onemocnění dětskou obrnou stále endemické – tou druhou je sousední Pákistán.

Skutečnost, že země je nyní pod kontrolou Tálibánu, obnovila naděje na obnovení vakcinační kampaně. Podle jedné z pracovnic, které se na očkování dětí v Afghánistánu nyní podílejí, neměla k očkování svých dětí proti nemoci většina rodin výhrady. Objevily se ale případy, kdy rodiny vakcínu viděly rezervovaně.

Kampaň je významná v tom, že počítá s aktivní účastí afghánských žen v době, kdy nová vláda Tálibánu čelí kritice za nejasné postoje k pracujícím ženám. Podle posledních informacích Human Rights Watch byla práce ženám zakázána v celkem 31 z 34 provincií země. To je také důvod, proč by ženy, které se očkovací kampaně zúčastní, měly mít písemné povolení od Tálibánu, který nejnovější očkovací kampaň v zemi podpořil. Mnozí tuto skutečnost hodnotí jako dobré znamení. Podle WHO a UNICEF by další vlna očkování proti dětské obrně měla v Afghánistánu pokračovat už v prosinci.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.