Nová těžba lithia v Argentině má poskytnout 15 % dodávek pro Evropu

Na těžbě v latinskoamerické zemi se budou společně podílet francouzská a čínská firma.

Noviny Buenos Aires Times uvedly, že francouzská společnost Eramet a čínská společnost Tsinghan obnovily svůj projekt těžby lithia pro automobilový průmysl v severní Argentině. Lithium má být využito k výrobě baterií pro elektrická vozidla a poptávka po něm roste. Realizaci projektu zpozdila pandemie.

V příštím roce má v severozápadní provincii země Salta začít budování dolu a nový závod na produkci lithia do baterií by měl být dostavěn v roce 2024. Závod by měl podle plánů dokázat zasytit celkem 15 % dodávek lithia pro Evropu.

Firma Eramet už kooperuje s čínským Tsinghanem v Indonésii, kde se jedná o těžbu niklu. Podle Erametu je spolupráce s čínskou ocelářskou firmou receptem na rychlejší postup. Tsinghan poskytne investici ve výši 375 milionů dolarů na výstavbu závodu a bude mít 49,9 % podíl. Eramet bude naopak držitelem 50,1 % podílu ve firmě a přispěje celkem 25 miliony dolary.

Očekává se, že závod v Argentině bude schopen vyprodukovat 24 tisíc tun lithia za rok.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.