Rusko má zřejmě nový protiletadlový systém S-550

Vyplývá to zatím jen z prohlášení ruského ministra obrany Šojgua v souvislosti s důrazem na zdokonalování letecké a kosmické obrany země.

Rusko vyvinulo protiletadlový raketový systém S-550, informovaly noviny RBC s odkazem na sdělení ruského ministra obrany Sergeje Šojgua.

V tiskové zprávě ministerstvo obrany Ruské federace uvedlo: „Ministr obrany připomněl, že vrchní velitel uspořádal ve dnech 1. až 3. listopadu v Soči další sérii setkání s vedením ministerstva obrany a podniků obranného průmyslu. Byla zvážena opatření pro adekvátní reakci na změny situace v blízkosti ruských hranic. Velká pozornost byla věnována zdokonalení systému letecké a kosmické obrany země. Hlava státu zdůraznila význam pokročilého vývoje ruských systémů protivzdušné obrany a dodávek systémů S-350 a S-500 ozbrojeným silám.“

Informace o tom, že by v Rusku existoval nový systém protivzdušné nebo protiraketové obrany s označením S-550, je nová. V 80. letech takový projekt ale existoval ještě v rámci SSSR. Práce na mobilním systému, který měl být schopen mimo jiní zachytit balistické střely, byly ukončeny v roce 1988.

Jak noviny uvádějí, ze slov ruského ministra obrany nevyplynulo, zda uzavřený sovětský projekt nějak souvisí s novým systémem pod stejným označením.

Dva protivzdušné systémy S-350 a S-500 jsou dnes ve výzbroji ruské armády. S-350 Viťaz má v budoucnosti nahradit systémy S-300 a Buk. Tento systém představuje systém protivzdušné obrany středního dosahu. Jeho vývoj byl oznámen v roce 2007 a armáda ho využívá od února 2020.

Druhý systém s názvem S-500 Prometheus s obranným radiem asi 600 km je univerzální záchytný systém dlouhého doletu a velké výšky. S-500 dokáže zachytit balistické a řízené střely i aerodynamické cíle (letadla). Jeho dodávky pro ruskou armádu byly zahájeny před několika měsíci.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.