Rolls-Royce se vrhá na jaderný byznys

Mnozí si ve spojení s firmou Rolls-Royce vybaví hlavně luxusní automobily či letecké motory, to se má ovšem změnit.

Společnost Rolls-Royce se pouští do vývoje minireaktorů, tím by do roku 2050 vytvořila 40 000 pracovních míst. Warren East, generální ředitel společnosti, zdůraznil, že technologie malých modulárních reaktorů  (SMR – Small Modular Reactors) nabízí „čisté energetické řešení“ pro řešení klimatické krize.

Ministr pro obchod a energetiku Kwasi Kwarteng řekl: „Je to jedinečná příležitost pro Velkou Británii, aby zavedla více nízkouhlíkové energie než kdykoli předtím a zajistila větší energetickou nezávislost. Malé modulární reaktory nabízejí zajímavé příležitosti ke snížení nákladů a rychlejší výstavbě, díky čemuž můžeme lidem dodávat čistou elektřinu do domácností a ještě více snížit již tak klesající spotřebu nestabilních fosilních paliv. Ve spolupráci se společností Rolls-Royce jsme hrdí na to, že můžeme podpořit největší inženýrskou spolupráci, jakou kdy Spojené království zažilo – spojuje jedny z nejuznávanějších a nejinovativnějších organizací na světě. Nejenže můžeme maximalizovat britský obsah, vytvořit nové duševní vlastnictví a oživit dodavatelské řetězce, ale také postavit naši zemi do pozice globálního lídra v oblasti inovativních jaderných technologií, které můžeme potenciálně vyvážet i jinam. Využitím britského inženýrství a vynalézavosti můžeme zdvojnásobit náš plán nasadit v této zemi více domácí, cenově dostupné čisté energie.“

SMR, které by podle vládních prohlášení mohly být v provozu počátkem roku 2030, mají potenciál být mnohem levnější na výstavbu, provoz a vyřazení z provozu než konvenční jaderné elektrárny, které představují infrastrukturní projekty v hodnotě mnoha miliard liber, trvající desítky let.

Toto oznámení přichází v době, kdy tři bývalí konzervativní ministři energetiky na summitu o klimatu COP26 v Glasgow argumentovali, že jaderná energie by měla spolu s obnovitelnými zdroji a vodíkem hrát větší roli v celosvětovém energetickém mixu.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.