Google prohrál soud v EU a zaplatí 2,4 miliardy eur za nekalou soutěž

Firma zneužívala svůj obrovský dosah na internetu a ve výsledcích vyhledávání neférově zvýhodňovala svá vlastní nákupní doporučení.

Nejvyšší soud Evropské unie zamítl odvolání společnosti Google proti pokutě 2,4 miliardy eur, kterou jí uložily regulační orgány EU. Důvodem udělení pokuty bylo zjištění, že Google zneužívá svého obrovského dosahu na internetu a ve výsledcích vyhledávání nezákonně zvýhodňuje svá vlastní nákupní doporučení.

V roce 2017 Evropská komise potrestala Google za to, že své návštěvníky neférově směřoval na vlastní nákupní službu Google Shopping, a to na úkor konkurence. Soud následné odvolání společnosti zamítl a nyní pokutu potvrdil.

Společnost Google tvrdí, že už v roce 2017 provedla změny, které vyhověly rozhodnutí Komise.

Pokuta je součástí snah evropských regulátorů omezit vliv internetového giganta v Evropské unii. Po roce 2017 následovaly další dvě antimonopolní pokuty v celkové hodnotě 8,25 miliard eur, i proti nim se společnost odvolala.

Snahy o omezení velkých technologických firem ze Sillicon Valley se netýkají jenom Googlu. Evropská unie zahájila vyšetřování společností Facebook, Apple a Amazon mimo jiné proto, že vlastními produkty nekale konkurují nezávislým obchodníkům. EU také připravuje nová pravidla, která internetové firmy donutí nést větší odpovědnost za nelegální zboží nebo škodlivý obsah, budou jim hrozit pokuty ve výši až 10 % jejich celosvětových ročních příjmů.

Proti rozhodnutí soudu je ještě možné se odvolat k Evropskému soudnímu dvoru. Společnost Google se zatím nerozhodla, zda tak učiní. Odvolat se může už nikoliv ve věci samotné, ale v právních otázkách.

Evropská komise rozhodnutí soudu přivítala.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.