Polský premiér apeluje na nepovolení Severního proudu 2

Podle Morawieckého je zastavení už postaveného plynovodu otázkou „míru“.

Polský premiér Mateusz Morawiecki apeloval na Německo, aby nepovolilo provoz plynovodu Severní proud 2. Podle polského politika plynovod přinese jenom peníze pro Putina, který se za ně ozbrojí. Rozhodnutí o nepovolení by se tak mělo podle Morawieckého učinit „kvůli míru“.

„My v Polsku nyní bráníme hranice Evropské unie. Jestli budeme mluvit v širší perspektivě, tak začněme společně pracovat na míru a ne poskytovat Vladimiru Putinovi další peníze, za které se může dál ozbrojovat,“ řekl doslovně polský premiér německému bulváru Der Bild.

Polský premiér se chce v této věci obrátit přímo na lídra německé SPD Olafa Scholze a vyzvat ho, aby plynovod Severní proud 2 zastavil.

V úterý 16. listopadu rozhodl německý regulátor o tom, že certifikace plynovodu bude pozastavena z důvodů registrace švýcarské firmy Nord Stream 2 v Německu, bez které se certifikace provést nedá. Kreml na to později reagoval slovy Dmitrije Peskova s tím, že Kreml se k rozhodnutí německého regulátora staví „s pochopením“.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.