Rostoucí ceny ropy přivedly Bidena do rozpaků ohledně klimatických závazků

Bílý dům zvažuje své omezené možnosti, jak zvýšit dodávky; kritici tvrdí, že situace odhaluje nedostatky v prezidentově agendě v oblasti změny klimatu stanovené na konferenci COP26.

Ambiciózní program Bidenovy administrativy na zastavení globálního oteplování vyžaduje odklon od fosilních paliv. Americký prezident přesto naléhá na Organizaci zemí vyvážejících ropu, aby zvýšila těžbu a zmírnila tak nedostatek a snížila ceny. OPEC zatím tyto výzvy odmítl. Ceny benzínu a topných olejů jsou nejvyšší od roku 2014 – takováto hospodářská situace Američany znepokojuje.

Analytici uvedli, že Bílý dům nemá na nárůst nákladů na energie žádný vliv a že tento nárůst je způsoben oživením poptávky v souvislosti s tím, jak se ekonomika vzpamatovává z pandemie, a také nárůstem spotřeby energie v Číně. Těžba ropy v USA se také snížila ve srovnání s rekordní produkcí před pandemií a ropné společnosti, které byly těžce zasaženy poklesem poptávky, pomalu vrtají nové vrty. Ropný kartel OPEC je také opatrný s příliš volným otevíráním kohoutků poté, co se ceny ropy během pandemie propadly.

Domácí producenti ropy a zemního plynu zatím nezvýšili těžbu, jak to několikrát udělali během jiných nedávných prudkých nárůstů cen. Podle Bena Cahilla, vedoucího pracovníka Centra pro strategická a mezinárodní studia, jsou nyní těžaři z břidlicových ložisek, kteří jsou zodpovědní za boom v minulém desetiletí, pod tlakem, aby spláceli dluhy a dosahovali lepších výnosů pro investory, což je příliš nemotivuje k tomu, aby utráceli peníze za pumpování většího množství ropy.

Zahraniční producenti těží z rostoucích cen a obávají se nadměrného zásobování trhu, což je příliš nemotivuje ke spolupráci. „Musíme udržet cenu. Irák potřebuje peníze… pro svou stabilitu,“ řekl irácký ministr zahraničí Fuád Husajn. Předpověděl, že do příštího léta by cena ropy mohla dosáhnout až 120 dolarů za barel, přičemž v současnosti se pohybuje kolem 80 dolarů.

Republikáni vytýkali vládě prezidenta Joea Bidena, že nezvýšila domácí těžbu ropy, aby se vypořádala se situací u benzínových pump.  V srpnu se 24 senátorů podepsalo pod dopis, v němž uvádějí: „Politika vaší administrativy v oblasti domácí těžby ropy a zemního plynu poškozuje americké spotřebitele a pracovníky, je v rozporu s energetickým programem „America First“ a posiluje závislost na zahraniční ropě. Například jste Ameriku znovu připojil k radikální Pařížské klimatické dohodě, která zabíjí pracovní místa, zrušil ropovod Keystone XL a s ním spojených 10 000 pracovních míst, zavedl zřejmě časově neomezenou pauzu na pronájem ropných a plynových vrtů na federálních pozemcích a ve vodách, včetně pozastavení pronájmu vrtů v Arktické národní rezervaci, a navrhl zvýšení daní pro ty, kteří se zabývají těžbou ropy a plynu. Tato politika ve spojení s rychle rostoucí inflací zvyšuje cenu benzínu a neslouží americkým zájmům. Ve skutečnosti tato politika ohrožuje naši energetickou a národní bezpečnost tím, že nás činí více závislými na cizích zemích, pokud jde o naše energetické potřeby. Nejlepším a nejúčinnějším způsobem, jak snížit cenu benzínu u pump, je uvolnit čistou, cenově dostupnou a spolehlivou americkou energii.“

 

Psali jsme:

 

Ilustrační foto: Daniel Schwen, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.