Francie začne opět stavět jaderné elektrárny

Cílem má být zejména energetická nezávislost země, jak oznámil francouzský prezident.

„Poprvé po desetiletích obnovíme v naší zemi výstavbu jaderných reaktorů,“ sdělil francouzský prezident Emmanuel Macron a zdůvodnil to dvěma argumenty. Prvním z nich je zachování energetické nezávislosti země v době rostoucích cen a geopolitické nejistoty. Druhým důvodem je boj proti změně klimatu pomocí zdroje energie, který sice zdaleka není čistý, ale nevypouští prakticky žádné skleníkové plyny, informoval list El País (tištěné vydání 10.11.2021).

„Chceme-li i nadále platit za energii rozumné ceny a nebýt závislí na zahraničí, musíme zároveň pokračovat v úsporách energie a investovat do výroby dekarbonizovaných energií na našem území,“ řekl dále Macron.

V říjnu prezident oznámil investici 1 miliardy eur do minireaktorů; tentokrát by se mělo jednat o nové reaktory typu EPR, jako je ten, který se již od roku 2007 staví ve Flamanville (Normandie) a který má být po četných odkladech a překročení nákladů uveden do provozu v roce 2023.

Sága Flamanville 3

V prosinci 2007 zahájila společnost EDF (Électricité de France) výstavbu elektrárny Flamanville 3 (FL3), jejíž spuštění bylo plánováno na rok 2012. Stavbu provázely potíže s projektem a kontrolou kvality, včetně základních problémů s betonem a svařováním, které se podobaly problémům v projektu Olkiluoto (OL3) ve Finsku, jehož výstavba byla zahájena o dva a půl roku dříve. Tyto problémy nikdy neustaly, uvádí se ve výroční zprávě World Nuclear Report 2021.

V dubnu 2018 bylo zjištěno, že hlavní svary v sekundárním parním systému neodpovídají technickým specifikacím, takže koncem května 2018 EDF uvedla, že opravné práce mohou opět způsobit „několikaměsíční zpoždění spuštění“. V červenci 2020 společnost EDF uvedla, že zavážení paliva bude odloženo na „konec roku 2022“ a náklady na výstavbu budou přehodnoceny na 12,4 miliard eur, což je o 1,5 miliardy eur více než předchozí odhad.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.