Rusko nás napadne v lednu nebo v únoru, ví šéf ukrajinské rozvědky

Součástí útoku prý bude i destabilizační kampaň vůči Ukrajině, jejíž předzvěstí jsou jednotky v blízkosti hranic.

Šéf ukrajinské rozvědky Kirill Budonov řekl v novém rozhovoru pro Military Times, že Rusko u hranic s Ukrajinou soustředilo 92 tisíc vojáků. Budonov dále řekl, že Rusko na konci ledna a na začátku února na Ukrajinu zaútočí. Útok bude nejspíš veden s pomocí leteckého, dělostřeleckého a tankového i parašutistického výsadku na východě země, v Oděse a Mariupolu dojde k parašutistickému útoku, menší útoky budou vedeny přes sousední Bělorusko.

Budonov dále tvrdil, že vojenské cvičení Západ 2021, které se konalo letos, ukázalo, že Rusové mohou nasadit až 3500 parašutistů a vojáků speciálních operací. Ruský útok prý bude ničivější než jakýkoliv dřívější.

Krátce před tím hovořil ukrajinský ministr obrany Alexej Reznikov s americkými novinami Washington Post a sdělil, že zatím prý není jasné, zda již ruský prezident Vladimir Putin o napadení Ukrajiny rozhodnul.

Budanov však tvrdí, že právě proto Rusko buduje svůj potenciál zvýšením počtu vojáků a zbrojních systémů na Krymu a rozmisťuje systémy balistických raket krátké vzdálenosti Iskander a dalších typů zbraní v blízkosti hranic.

Hlavní součástí ruského útoku však podle Budanova budou psychologické operace, které jsou již dnes prováděny k destabilizaci Ukrajiny. Rusko chce vyprovokovat nepořádky prostřednictvím protestů a mítinků proti vládě. Budanov za destabilizační akce označil například současné protesty proti očkování na nemoc Covid-19, které prý organizovalo Rusko.

Americký ministr obrany Austin nedávno o ruských vojenských jednotkách v blízkosti hranic řekl: „Nejsme si zcela jisti, co měl pan Putin v úmyslu. Ale tyto pohyby rozhodně upoutaly naši pozornost. A chtěl bych vyzvat Rusko, aby bylo transparentnější v tom, co dělá, aby podniklo kroky k provádění Minských dohod… Naše podpora územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny zůstává nezměněna.“

Budanov ale naznačil, že Ukrajině současná podpora Spojených států nestačí. Budanov v rozhovoru prohlásil: „Myslím, že to teď nestačí. Potřebujeme víc. Žádná země kromě Ukrajiny není v otevřené válce s Ruskem. A to už máme sedm let. Proto se domníváme, že by nám USA měly poskytnout vše, co jsme dosud nedostali. A právě teď. Teď je ten správný čas. Protože potom už může být velmi pozdě.“

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Anna Maljarová ještě uvedla, že západní zpravodajské služby naznačují „vysokou pravděpodobnost destabilizace“ Ukrajiny ze strany Ruska letos v zimě poté, co Moskva shromáždila více než 90 000 vojáků u hranic.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.