Na prosperitu Německa bude mít zásadní vliv demografický vývoj

Demografický vývoj, zejména odchod silných ročníků z trhu práce, v příštích 15 letech výrazně zpomalí vývoj růstu a životní úrovně v Německu, pokud se nepodaří zvýšit produktivitu práce.

Vzhledem k tomu, že silné ročníky odejdou do důchodu především v letech 2025 až 2035, dojde k výraznému úbytku pracujících – mnohem většímu než v případě stárnoucí populace jako celku. Vývoj prosperity budou tlumit zejména dva vlivy: za prvé, snižující se počet pracujících bude muset vydělávat na příjmy rostoucího počtu nepracujících. Za druhé, na nabídkové straně ekonomiky se snižuje faktor práce a s ním i růstový potenciál. Z obou důvodů je zapotřebí vyšší růst produktivity práce, aby pracující lidé mohli vydělávat více za odpracovanou hodinu. Růst produktivity však v posledních desetiletích vykazuje stále nižší tendenci, uvedl Institut německého hospodářství (IW – Institut der deutschen Wirtschaft).

Ředitel IW Michael Hüther varoval před hrozící miliardovou ztrátou prosperity vzhledem k tisícům neobsazených pracovních míst. Podle výpočtů institutu by odchod generace tzv. „baby boomers“  do důchodu znamenal do roku 2035 úbytek přibližně 5 milionů pracovníků. V konečném důsledku by ekonomice hrozila celková ztráta 326 miliard eur.

„Politici musí jednat hned,“ řekl Hüther deníku Bild. „Podnikům chybí mnoho pracovníků: kdyby se školky a školy dále rozšířily, mohlo by mnoho rodičů pracovat na plný úvazek místo částečného. Přistěhovalci mohou také pomoci poněkud zmenšit rozdíly v kvalifikaci. Celoživotní učení a cílené další vzdělávání jsou nezbytné pro dlouhodobé udržení starších pracovníků na trhu práce.“

Kromě toho jsou však zapotřebí také optimální podmínky pro soukromé investice, lepší veřejná infrastruktura a dobré možnosti přístupu na trh pro společnosti nabízející inovace. „Budoucí spolková vláda bude muset reagovat na úbytek obyvatelstva, teprve pak budou moci i firmy plnit své domácí úkoly,“ míní Hüther.

Nedostatek kvalifikovaných pracovníků je větší, než se očekávalo

Podle průzkumu je nedostatek kvalifikovaných pracovníků v Německu problémem pro stále větší počet podniků. 66 % dotázaných vedoucích pracovníků z různě velkých společností se potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků.

Pouze 29 % z nich se domnívá, že se jich to v současné době netýká. Vyplývá to z průzkumu, který jménem Bertelsmannovy nadace provedla výzkumná společnost Civey a kterého se od srpna do října zúčastnilo přibližně 7 500 osob s rozhodovací pravomocí. „Je to obrovský úkol i pro novou spolkovou vládu,“ řekl Matthias Mayer, expert nadace na migraci.

Podle průzkumu je nedostatkem kvalifikovaných pracovníků postiženo zejména odvětví ošetřovatelství a celé zdravotnictví. Prezident lékařské komory Klaus Reinhardt dokonce nedávno varoval před personálním kolapsem ve zdravotnictví. Více než polovina dotázaných rozhodujících pracovníků si však také stěžuje na nedostatek zaměstnanců v maloobchodě.

„Nedostatek kvalifikovaných pracovníků se stále více stává strukturálním problémem,“ popsal situaci Alexander Burstedde z IW. V řemeslech, technických profesích, sociální oblasti, zdravotnictví a školství je rozdíl značný. Na vrcholu pandemie nehrál nedostatek personálu významnou roli. Jakmile pandemie odezní, nedostatek se opět projeví v plné síle.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.