Pandemie přispěla k nárůstu odpadu

V důsledku epidemie se zvýšil zejména počet plastových obalů. Většina z nich pochází z Asie.

Omezení kontaktu během koronavirové pandemie způsobilo, že celosvětový objem obalového odpadu prudce vzrostl, uvedla německá Tagesschau. Podle odhadů, jak píší vědci z Čínské akademie věd v časopise Proceedings Americké akademie věd, vyprodukovala pandemie do srpna ve 193 zemích přibližně o 8,4 milionů tun plastového odpadu více než obvykle. Pro srovnání: podle Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) lidstvo ročně vyprodukuje celkem asi 300 milionů tun plastového odpadu.

Tým vedený vědci Jimingem Pengem a Peipeiem Wuem se nyní domnívá, že většina „koronaodpadu“ (asi 87,4 %) pochází z nemocnic, zejména v asijských zemích.

Tato pandemie vedla ke zvýšené poptávce po jednorázových plastech, což zvýšilo tlak na „tento problém, který se již vymkl kontrole“, píší vědci. Velká část těchto obalů skončila ve světových oceánech, odhadem více než 25 000 tun. Během tří až čtyř let se podle nich velká část tohoto odpadu buď vyplavuje na pláže, nebo klesá na dno moře. Plastový odpad je obzvláště škodlivý pro mořské živočichy. Výzkumníci vyzvali k lepšímu nakládání se zdravotnickým odpadem, zejména v rozvojových zemích.

 

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.