Albánský premiér podpořil sjednocení s Kosovem

Albánie a Kosovo se také dohodly na faktickém odstranění hranic a vzájemném uznání diplomů nebo sociálního zajištění.

Albánský premiér Edi Rama se během mezivládní schůzky Albánie a Kosova na dotaz médií vyslovil pro sjednocení obou zemí. Řekl, že pokud se o této záležitosti bude konat referendum, bude hlasovat pro sjednocení. Rama předpokládá, že k referendu dojde, i když není zatím jasné kdy.

Kosovský premiér Albin Kurti řekl, že referendum je součástí dlouhého procesu, který je mimo kontrolu jeho vlády.

Na slova albánského premiéra o sjednocení Albánie s Kosovem obratem reagovalo Srbsko. Podle srbské premiérky Any Brnabičové jde o „další úder v podkopávání základů regionální stability a bezpečnosti“.

Průzkum televize Euronews Albánie před tím zjistil, že pro sjednocení obou zemí je 80 % Albánců.

Během jednání se obě vlády dohodly na faktickém odstranění hranic mezi Albánií a Kosovem. Znamená to například, že dojde ke zmírnění celní kontroly zboží, odstranění hraničních kontrol vozidel nebo zavedení pětiletých povolení k pobytu a pracovních povolení pro občany, kteří se chtějí přestěhovat do druhé země.

Albánie a Kosovo budou vzájemně uznávat vysokoškolské diplomy a příspěvky na sociální zabezpečení.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.