Evropský navigační systém Galileo je na cestě k plné operační způsobilosti

Galileo je nejpřesnější satelitní navigační systém na světě a je k dispozici na všech nejnovějších chytrých telefonech a zařízeních.

Brzy bude z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně vypuštěna další dvojice družic Galileo na palubě nosiče Sojuz. (Družice Galileo 27 a 28 mají být vypuštěny 2. prosince v 01:31:27 hodin středoevropského času). Tyto družice jsou první z takzvané „Dávky 3“ (‘Batch 3), která zahrnuje 12 dalších družic Galileo první generace uvedených do provozu v roce 2017, aby byla konstelace plně funkční. Budou sloužit k dalšímu rozšíření konstelace až na 38 družic a budou plnit funkci jako záložní a náhradní družice pro družice, kterým skončí životnost.

Jedenáctý start Galilea je zároveň výročím deseti let od prvního startu operačních družic Galileo a zahájení výstavby celé konstelace. O deset let později je Galileo nejpřesnějším satelitním navigačním systémem na světě a je k dispozici na všech nejnovějších chytrých telefonech a zařízeních. Je to také dvacet let, co byla satelitní navigace poprvé představena jako zcela nová činnost v evropském kosmickém sektoru.

Evropská kosmická agentura (ESA) mezitím pokračuje v zajišťování budoucnosti programu Galileo a evropských odborných znalostí v oblasti družicové navigace. Pro Galileo již ESA objednala druhou generaci výkonnějších a flexibilnějších navigačních družic a zároveň vyvíjí nové služby, aby uspokojila poptávku trhu.

Ilustrační foto: ESA/C. Lezy, CC BY-SA 3.0 IGO, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.