Jižní Korea tlačí na USA, aby podpořily vyhlášení míru na poloostrově

Korejská válka neskončila mírovou dohodou, jen příměřím. Soul tento krok vidí jako cestu k odblokování rozhovorů s Pchjongjangem.

Americký ministr obrany Lloyd Austin a další nejvyšší vojenští činitelé se měli ve středu sejít v Jižní Koreji, aby diskutovali o budoucnosti své vojenské aliance a plánech, jak čelit hrozbám ze Severní Koreje, informovala agentura Reuters ve středu 1. prosince.

Vedle Austina jednal v Jižní Koreji také generál Mark Milley, který je šéfem sboru náčelníků štábu ozbrojených sil USA. Oba představitelé USA jednali v rámci každoročních poradních schůzek s představiteli Jižní Koreje, poprvé od nástupu nové americké administrativy v lednu 2021. Země hostí kolem 28 tisíc amerických vojáků jako pozůstatek korejské války z let 1950 až 1953. Tento konflikt skončil příměřím, nikoliv ale mírovou smlouvou.

Jižní Korea se nyní snaží přesvědčit USA o tom, že by „vyhlášení konce války“ představovalo způsob, jak začít zablokované denuklerizační rozhovory se Severní Koreou. USA naznačily podporu takovému kroku, nicméně také tvrdí, že mohou existovat neshody s Jižní Koreou ohledně sledu takových opatření.

Severní Korea obviňuje Jižní Koreu a Spojené státy z toho, že svými společnými vojenskými aktivitami přispívají ke zvyšování napětí na poloostrově. Soul a Washington to odmítají a tvrdí, že jejich kroky směřují k potřebnému odstrašení Pchjongjangu.

Dalším tématem jednání má být snaha Jižní Koreje získat operační kontrolu nad spojenými vojenskými silami. Těm měl vždy doposud velet v případě války americký generál. Tento přechod ve velení byl zpožděn v důsledku pandemie nemoci Covid-19.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.