Lukašenko: Ke společné měně s Ruskem jsme „nedospěli“

Alexandr Lukašenko navrhnul zřízení společného investičního centra podle vzoru EU, nicméně společnou měnu fakticky odmítl.

Běloruský lídr Alexandr Lukašenko se vyjádřil k plánům na zavedení jednotné měny mezi Běloruskem a Ruskem. „Jedná se o vyšší stupeň integrace, ke kterému jsme nedospěli,“ řekl Lukašenko na adresu společné měny v rozhovoru pro RIA Novosti. Dodal, že k otázce je nutné dojít postupně a že v případě, že společná měna vznikne, ponese jméno rubl. Podtrhnul ale také to, že by se jednalo o zcela novou měnu, ne o žádnou ze stávajících měn, které v Bělorusku a Rusku platí.

Vedle toho Lukašenko navrhnul, aby obě země zřídily jedno nezávislé investiční centrum. Jako model pro něj označil  Lukašenko Evropskou unii. „Udělejme to jako v EU. Nebude ruským (centrem), je to vyšší stupeň integrace, ke kterému jsme ještě nedospěli. Až tam dospějeme, bude se to řešit.“

V rozhovorech s Vladimirem Putinem v září letošního roku Lukašenko zdůraznil, že pro zavedení jednotné měny je nutné mít nejprve jednotnou makroekonomickou politiku, která předpokládá společnou peněžně-kreditní politiku, integraci platebních systémů a také informační bezpečnost ve finanční sféře. Běloruská a ruská centrální banka ale prohlásily, že rozhovory na toto téma jsou předčasné.

Lukašenko a Putin potvrdili na začátku listopadu 28 svazových programů – slovo integrační z názvu zmizelo. Jejich smyslem je „sblížení“ makroekonomické politiky, peněžně-kreditní politiky, vytvoření jednoho trhu s ropou, plynem a energetikou a také integrace národních platebních systémů či zavedení jednoho systému pro rychlé platby a zrušení telefonního roamingu mezi oběma zeměmi.

Bělorusku a Rusko se také sblížily v oblasti vojenské spolupráce a zahraniční politiky.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.