EU představila nový investiční plán. Má být protipólem čínské investiční strategie

Nový evropský investiční projekt má nabízet granty, půjčky či záruky v objemu 300 miliard eur do roku 2027.

Evropská komise ve středu (1. prosince) představila nový investiční plán EU do roku 2027 v celkové hodnotě 300 miliard eur. Investice mají směrovat do infrastrukturních, digitálních a klimatických projektů po celém světě a posílit tak evropské dodavatelské řetězce, podpořit obchod v EU a pomoci v boji proti změně klimatu.

EU tento nový investiční systém nazvala Global Gateway, Globální brána. Projekt je vnímán jako evropská odpověď na čínskou iniciativu Jednoho pásma, jedné stezky. Zaměří se na digitalizaci, zdravotnictví, klima, energetiku a dopravu, ale také na výzkum a vzdělávání.

Finanční zdroje EU na tento investiční projekt ve formě grantů, půjček a záruk budou pocházet od orgánů EU, vlád, ale i finančních institucí EU a národních rozvojových bank. Evropská unie slibuje, že její investiční projekty budou fungovat za spravedlivých a výhodných podmínek, které omezí riziko dluhové tísně.

Čína zahájila svůj infrastrukturní megaprojekt Jedno pásmo, jedna stezka (také někdy pod názvem Nová Hedvábná stezka) už v roce 2013 a spolupracuje na něm v desítkách zemí celého světa. Z EU ale zaznívá kritika, že čínské podmínky nejsou výhodné a transparentní a pro chudé země zejména v Africe vytvářejí dluhovou závislost.

Komise naopak nyní uvedla, že cílem plánu Globální brána bude navázat vztahy s dalšími zeměmi, aniž by se vytvářely závislosti.

Komise ale také přiznala, že pomoc jiným zemím v rámci projektu by byla součástí prosazování jejích vlastních zájmů. Například má posílit evropské dodavatelské řetězce, jejichž zranitelnost se projevila během pandemie. Projekt má také být obchodní příležitostí pro hospodářství EU, kde je celkem 38 milionů pracovních míst závislých na mezinárodním obchodu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.