Dlužníci mohou být v USA vystopováni i na sociálních sítích

V USA se může uživatelům stát, že je prostřednictvím sociálních sítí bude kontaktovat vymahač dluhů.

Jedním z vedlejších produktů pandemie je větší počet dlužníků a inkasní agentury mají nyní nové způsoby, jak vyhledat lidi, kteří jim dluží peníze.

Pravidla pro vymáhání pohledávek, která vstoupila nedávno v platnost, rozšířila způsoby, jakými mohou vymahači dluhů pronásledovat dlužníky. V praxi to může znamenat, že miliony spotřebitelů mohou být nyní bombardovány e-mailovými a textovými zprávami a žádostmi o připojení na jejich účty na sociálních sítích.

Změny zákona o spravedlivém vymáhání pohledávek (Fair Debt Collection Practices Act – FDCPA), jehož cílem je eliminovat zneužívání při vymáhání pohledávek, byly zavedeny za Trumpovy vlády, kdy se Úřad pro finanční ochranu spotřebitelů (Consumer Financial Protection Bureau – CFPB) stal vstřícnějším vůči podnikatelské sféře.

Odvětví vymáhání pohledávek tuto aktualizaci chválí a tvrdí, že textové zprávy a e-maily jsou nyní pro mnoho lidí preferovaným způsobem komunikace. „Pravidlo CFPB o vymáhání pohledávek je malým krokem vpřed v modernizaci komunikace se spotřebiteli,“ uvedl v prohlášení Mark Neeb, výkonný ředitel ACA International, asociace profesionálů v oblasti úvěrů a vymáhání pohledávek.

Vymahači však musí dodržet určitá pravidla, např. zpráva musí být soukromá. Exekutor vás nemůže kontaktovat na sociálních médiích ohledně dluhu, pokud je zpráva viditelná široké veřejnosti nebo ji mohou vidět vaši přátelé, kontakty nebo sledující na dané platformě. To by zahrnovalo vaši veřejně viditelnou profilovou stránku nebo jakoukoli část platformy, kde mohou zprávu vidět další lidé. Exekutor se také musí identifikovat. Pokud se vám exekutor pokusí zaslat soukromou zprávu s žádostí o přidání do přátel nebo kontaktů, musí se identifikovat jako exekutor. Musí uvést způsob, jak od něj přestat dostávat zprávy, upozornil web CFPB.

Exekutoři mají v USA omezený počet let, během nichž mohou někoho zažalovat a vymáhat pohledávky. Po uplynutí této lhůty jsou nezaplacené dluhy považovány za „promlčené“. Bezohledné společnosti se však snaží tyto „zombie dluhy“, jak se jim říká, oživit. Mnoho spotřebitelů si není vědomo, že jejich dluh již není vymahatelný. Promlčecí lhůty se v jednotlivých státech liší. Dlužníci také nevědí, že mnoho států umožňuje, aby se promlčecí lhůta obnovila, pokud na dluh zaplatí malou splátku.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.