Členské státy EU přišly v roce 2019 na dani z přidané hodnoty odhadem o 134 miliard eur

Výpadek příjmů z DPH má mimořádně negativní dopad na vládní výdaje na veřejné statky a služby, na nichž jsme všichni závislí, jako jsou školy, nemocnice a doprava.

Dne 2. prosince 2021 zveřejnila Evropská komise výroční zprávu o výpadku v DPH (VAT Gap), která měří celkový rozdíl mezi očekávanými příjmy z DPH a částkou skutečně vybranou v členských státech EU.

Letošní studie ukazuje, že členské státy přišly v roce 2019 na dani z přidané hodnoty odhadem o 134 miliard eur. Tato částka představuje příjmy ztracené v důsledku podvodů a úniků v oblasti DPH, praktik vyhýbání se placení DPH a optimalizace, konkurzů a finančních insolvencí, jakož i chybných výpočtů a administrativních chyb.  Přestože některým ztrátám příjmů nelze zabránit, rozhodná opatření a cílené politické reakce by mohly přinést skutečnou změnu, zejména pokud jde o nedodržování předpisů.

Ačkoli se celková mezera DPH v letech 2015 až 2019 zlepšovala, plný rozsah vlivu pandemie COVID-19 na spotřebitelskou poptávku, a tedy i na příjmy z DPH v roce 2020 zůstává neznámý.

V roce 2019 zaznamenalo nejvyšší vnitrostátní mezeru v dodržování DPH Rumunsko, kde v roce 2019 chybělo 34,9 % příjmů z DPH, následované Řeckem (25,8 %) a Maltou (23,5 %). Nejmenší mezery byly zaznamenány v Chorvatsku (1,0 %), Švédsku (1,4 %) a na Kypru (2,7 %). V absolutním vyjádření byly nejvyšší mezery v plnění DPH zaznamenány v Itálii (30,1 mld. eur) a Německu (23,4 mld. eur).

Rozdíl mezi teoreticky splatnou a skutečně vybranou DPH v EU se snižuje, ale, jak poznamenává eurokomisař pro hospodářství Paolo Gentiloni, „zůstává zdrojem velkých obav, zejména s ohledem na obrovské investiční potřeby, které budou mít naše členské státy v nadcházejících letech. Letošní čísla odpovídají ztrátě více než 4 000 eur na sekundu. To jsou pro státní rozpočty nepřijatelné ztráty.“ V neposlední řadě proto, že neplacení daní vždy vede k zavedení nebo zvýšení dalších daní. „Obyčejní lidé a podniky,“ pokračuje Gentiloni, „musí deficit pokrýt z jiných daní, aby zaplatili životně důležité veřejné služby. Musíme společně potírat podvody s DPH, je to závažný trestný čin, který tahá peníze z kapes spotřebitelů, podkopává naše systémy sociálního zabezpečení a ochuzuje státní pokladny.“

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.