Španělsko do konce roku zreformuje zákoník práce

Reforma má podporu odborů, ale nikoliv zaměstnavatelů.

Reforma pracovního práva ve Španělsku je „na dobré cestě“, informovala v pondělí 6. prosince ministryně sociální ekonomiky Yolanda Díazová, a měla by měla být schválena do konce letošního roku.

Díazová je levicovou poslankyní za Unidas Podemos (Společně můžeme), která je koaličním partnerem Socialistické strany (PSOE). V roce 2012 přijala vláda tehdejšího premiéra Mariana Rajoye kontroverzní reformu trhu práce, která se zaměřila na změny v systému kolektivního vyjednávání a silně ovlivnila postupy a náklady spojené s propouštěním zaměstnanců.

Na začátku listopadu odsouhlasila současná vláda Pedra Sáncheze zrušení zákona. Rozhodnutí předcházel ostrý spor mezi Díazovou a ministryní financí Nadiou Calviñovou týkající se především rozsahu nové reformy, jejímž smyslem je odstranit ze systému prvky prekarity zavedené v roce 2012.

Reforma španělských pracovněprávních předpisů představovala jednu z podmínek, na které se premiér Sánchez dohodnul s exekutivou EU, aby země dostala peníze z fondu NextGenerationEU (podpora států nepříznivě ovlivněných pandemií v rámci Fondu obnovy).

Z fondu, který má celkový objem 750 miliard eur, získalo Španělsko 140 miliard eur na příštích šest let. Kritici z řad Lidové strany, strany Vox či středopravé strany Občané však vládu obviňují, že není schopna tyto prostředky efektivně spravovat.

Ministryně Díazová  považuje připravovaný návrh zákona za „jednou z největších reforem v naší zemi“.

Hlavní španělské odborové svazy UGT a Comisiones Obreras daly návrhu zákona zelenou, ale zaměstnavatelská asociace (CEOE) jej odmítla. Vláda však nadále věří, že dohody bude dosaženo.

Ilustrační foto: Wikicommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.