Obchodní deficit USA se výrazně snížil

Nová čísla za říjen naznačují prudké zvýšení vývozů z USA, zatímco dovozy rostly jenom velmi skromně.

Podle informací amerického ministerstva obchodu se obchodní deficit USA za říjen letošního roku snížil o 17,6 % (tj. o 67,1 miliard dolarů). Důvodem je zvýšení exportu o 8,1 %, zatímco importy do USA rostly jenom velmi pomalu, o 0,9 %. Jedná se o nejprudší snížení amerického obchodního deficitu od roku 2015. V peněžním vyjádření je obchodní deficit nejnižší od prosince 2020.

Vývoz služeb a zboží v USA dosáhl v peněžním vyjádření v říjnu 223,6 miliard dolarů. Nejvíce vyrostl vývoz průmyslového zboží o 11,1 %, na 158, 7 miliard dolarů. Vedle toho se zvýšil také export zpracovaného zboží a ropy. Vzrostl i vývoz kapitálového zboží, který zahrnuje průmyslová zařízení nebo civilní letadla. Růst hlásí také export amerických služeb, což souvisí s nárůstem zahraničních cest. Zvýšil se o jednu miliardu dolarů na 64,9 miliardy dolarů.

Na druhou stranu dovoz do USA vyrostl jenom o 0,9 %, i když v peněžním vyjádření je to také rekordních 290,7 miliardy dolarů. V tomto segmentu byl růst tažen dovozem automobilů, náhradních dílů a motorů (+1,5 miliardy dolarů), jakož i spotřebního zboží, včetně přístrojů a výrobků pro domácnost. Naopak dovoz vyrobeného zboží a materiálů poklesl, včetně dovozu kapitálového zboží, pro které je nedostatek čipů v důsledku narušení globálních dodavatelských řetězců.

Růst exportu představuje celosvětový trend vzhledem k adaptaci světové ekonomiky na dopady pandemie. V případě USA se mohl projevit také kumulativní efekt obchodní politiky bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Míra tohoto dopadu je ale nesrovnatelná s celosvětovým trendem nárůstu exportů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.