Dostávají se bývalí eurokomisaři do střetu zájmů?

„Bývalí komisaři EU si během tzv. období ochlazování vybírají 98 dalších pracovních míst – včetně desítek míst v lobbistických organizacích,“ uvedl europoslanec Daniel Freund.

Ve středu 1. prosince 2021 skončilo povinné dvouleté tzv. „ochlazovací období“ (Abkühlzeit) pro všechny komisaře EU, kteří opustili svůj úřad 1. prosince 2019. Během těchto 24 měsíců byla nová pracovní místa bývalých komisařů přezkoumána a případně zakázána, aby se zabránilo střetu zájmů, zejména v případě plánované práce pro lobbistické firmy. Nová pracovní místa bývalých komisařů EU podléhala schválení stávající Komisí, informoval na svém webu německý europoslanec Daniel Freund.

Z hodnocení povolání po skončení mandátu povolených Komisí EU vyplývá: Komise EU povolila celkem 92 povolání. O nejméně šest dalších pracovních míst se Komise neucházela, ale přesto je obsadila. Většina pracovních míst pravděpodobně nepředstavuje žádné riziko střetu zájmů (např. pedagogické pozice na univerzitách). Přesto bylo schváleno 32 pracovních míst v organizacích uvedených v rejstříku transparentnosti orgánů EU, protože lobbují v Bruselu. Komise EU zpravidla stanovila podmínky pro tyto činnosti pro příslušné bývalé komisaře EU. Neměli by například lobbovat u svých bývalých kolegů. Při současných strukturách však lze tyto podmínky jen stěží kontrolovat.

Nejkřiklavějším případem se stal bývalý německý eurokomisař Günther Oettinger, který si zaregistroval 19 nových pracovních míst – více než kdokoli jiný. Osm z jeho nových pracovních míst je ve společnostech, které jsou rovněž uvedeny v rejstříku transparentnosti EU. Mezi ně patří i jeho vlastní lobbistická firma „Oettinger ConsultingWirtschafts- und Politikberatung“.

(Podrobněji k Oettingerovi v našem článku Jak to chodí v EU? Z eurokomisaře lobbistou s polovinou platu z kapes daňových poplatníků EU).

Daniel Freund k tomu říká: „Evropská komise schvaluje příliš mnoho aktivit bývalých komisařů, aniž by byla schopna skutečně objasnit možné střety zájmů. Na papíře existuje dvouletá „ochlazovací“ lhůta, ale v praxi se jednoduše obchází. Komise rovněž schvaluje činnost lobbistických organizací a dokonce i zakládání lobbistických organizací bývalými členy Komise během tohoto období odkladu. Zde systém samoregulace (současná Komise kontroluje své předchůdce) naráží na své limity.“

Seznam nových pracovních míst eurokomisařů/eurokomisařek najdete na odkazu zde.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.