Macron chce nové finanční nástroje EU. Scholz byl zdrženlivější

Francouzský prezident to zmínil při prvním jednání s německým kancléřem s odkazem na evropský fond obnovy.

Evropská unie musí vytvořit další finanční nástroje, podobné jako fond na obnovu po koronaviru, aby posílila svou hospodářskou a strategickou suverenitu, zdůraznil při jednání s novým německým kancléřem francouzský lídr Emmanuel Macron. Olaf Scholz přicestoval na návštěvu Francie jen dva dny po nástupu do úřadu spolkového kancléře.

Macron a Scholz se na jednání zavázali, že v souladu s dluhovými pravidly EU využijí „flexibilitu“ k zajištění trvalého hospodářského růstu a financování zeleného přechodu. Macron zašel ještě o krok dál, když zmínil fond na obnovu po koronaviru v hodnotě 800 miliard eur, v jehož rámci se země EU poprvé dohodly na sdílení omezeného společného dluhového rizika.

Macron řekl, že EU potřebuje „stejnou kapacitu pro inovace a nalézání vhodných řešení“ v rámci adaptace na „nové prostředí“, kterému EU podle Macrona čelí a po skončení pandemie ještě čelit bude.

Podle francouzského prezidenta vnucuje geopolitické napětí Evropské unii větší potřebu investic do evropské suverenity.

Požadavek nových finančních nástrojů, které by zřejmě zahrnovaly i společné sdílení dluhů, je „červeným hadrem“ nejen pro Německo, ale i pro Nizozemsko, Rakousko, Dánsko a Švédsko.

Scholz byl zdrženlivější a rozhovorům o nových finančních nástrojích se vyhýbal. Přesto zdůraznil, že obě strany mohou najít společný přístup.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.