Další ruský oligarcha přesunul svůj holding na ruský offshore

Společnost Vladimira Potanina se přesunula z Kypru do ruské zvláštní administrativní oblasti.

Společnost Interros ruského oligarchy a bývalého vicepremiéra Ruska Vladimira Potanina se nově zaregistrovala na ostrově Russkij, který patří k ruským offshorům. K registraci došlo 10. prosince, do té doby byla společnost pod názvem Bonico Holdings Co.Ltd. registrována na Kypru.

Do portfolia Potaninovy společnosti Interros patří největší světoví producenti niklu a paladia, velcí producenti platiny a mědi, ale také firmy na výrobu léků a vakcín. Kromě toho je společnost vlastníkem investičního fondu Winter Capital, který disponuje jednou miliardou dolarů.

Jak jsme naše čtenáře informovali, v Rusku vznikly v roce 2018 tzv. zvláštní administrativní oblasti pro mezinárodní společnosti, které jsou obdobou offshorů a platí v nich následující daňové podmínky: 0 % z přijatých dividend s majetkovou účastí do 15 %; 5 % z převodu dividend do zahraničí (v případě veřejných akciových společností); 0 % z příjmů z prodeje akcií/podílů ve společnostech (s majetkovou účastí do 15 % a delší než jeden rok); příjmy ruských příjemců mezinárodních holdingových společností (MHS) ve formě zisku MHS nejsou zdaněny; příjmy MHS z “dceřiných” v zahraničí rovněž nejsou zdaněny.

Jak upozornily noviny Vědomosti, jako první se do ruských offshorů přesunuly po roce 2018 společnosti ruského oligarchy Olega Děripasky (UC Rusal a En+). Děripasku následovali Dmitrij Mazepin a jeho firma Uralchim Holding a Andrej Mělničenko s firmou CUEK ltd., která se věnuje těžbě uhlí. Celkově je v jednom z ruských offshorů na ostrově Oktjabrskoj v Severním ledovém oceánu zaregistrováno 60 společností, obvykle jde o velké holdingové struktury nebo jejich dceřiné společnosti. Na ostrově Russkij na Dálném východě jsou už zaregistrovány 4 společnosti, včetně jedné z dceřiných společností Rosněfti.

Registraci Potaninovy firmy na ostrově Russkij spojují ruští experti nejen se snahami o omezení sankčních rizik, ale i s optimalizací řízení společnosti. Zdá se tak, že proces přenášení byznysu do Ruska, resp. do těchto speciálních offshorů, bude pokračovat. Registrace Interrosu v této souvislosti přitahuje pozornost a představuje také projev loajality k vládě.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.