Rusko má obavy z raket středního doletu v Evropě

V případě jejich umístění bude reagovat umístěním ruských raket v evropské části země.

Rusko v případě, že budou v Evropě umístěny rakety středního doletu, bude reagovat umístěním stejných raketových systémů v evropské části země, informovaly noviny Vědomosti dva zdroje blízké ministerstvu obrany. Mohlo by se jednat o rakety s plochou dráhou letu s delším doletem nebo o balistické rakety pro komplex Iskander.

13. prosince řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov, že jednou z obav Ruska ve vztahu k NATO jsou právě rakety středního doletu umístěné v Evropě. Pokud NATO rakety v Evropě umístí, dojde ke konfrontaci podobné té, ke které došlo v roce 1962 v době Karibské krize. Diplomat důrazně připomněl, že po vypovězení dvoustranné dohody o raketách středního a krátkého doletu v roce 2019 ze strany USA zavedlo Rusko na umístění těchto raket jednostranné moratorium a vyzývá USA a NATO, aby se k němu přidaly. Rusko zrušenou dohodu stále plní a nechce v evropské části země umísťovat rakety s doletem delším než 500 km, které dohoda zakazovala. Odchod z dohody odůvodnily USA tvrzením, že Rusko vyvinulo raketu 9M927 s plochou dráhou letu pro komplex Iskander, jejíž dolet má být delší než 500 km, což ruská strana odmítla.

Ve Spojených státech je vývoj těchto systémů prováděn otevřeně, jedná se o balistickou raketu PrSM a verzi pozemní řízené střely Tomahawk, což budí v Moskvě velké obavy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.