Jazzové okénko Jana Schneidera: Petite Belle, Fifteen Minutes Past Three a Muhal Nensah

Jan Schneider a jeho jazzový průvodce nechybí ani tuto neděli. Dnes uslyšíte další jazzové skladby Petite Belle, Fifteen Minutes Past Three nebo Muhal Nensah.

Na úvod nabízím nesmírně kultivovaný zvuk trumpetisty Arta Farmera ve skladbě Petite Belle. Kytarista Jim Hall dokazuje svou genialitu především jako doprovazeč, ale i jako sólista. A pod tím vším je hvězdná rytmika, kontrabasista Steve Swallow a na bubny relaxuje právník Pete LaRoca.

Je čas dárků, tak se o jeden hudební také pokusím. Pro mne to bylo velké překvapení, výsledek setkání tří velmistrů, proslulých koncem šedesátých let, v BBC v roce 1978. Basista Jack Bruce, který dodával základní zvukovou ingredienci veleslavného rockového tria The Cream. Bubeník Jon Hiseman, který byl duší Colossea, úžasné rockové skupiny s jazzovým cítěním (neplést s pozdějším technicky dokonalým, avšak bezduchým takzvaným jazz-rockem). A saxofonista John Surman, tvář dodnes nedoceněné freejazzové formace The Trio. Zde je jejich živá nahrávka “Fifteen Minutes Past Three“, na níž je zajímavé to, že všichni hrají stylem, kterým prosluli ve svých kapelách, a ono to jde neuvěřitelně zajímavě dohromady!

Jeruzalém je silně duchovně exponované místo.  Nejen nábožensky, ale též umělecky. Co se dá vidět a slyšet v kavárně s názvem „Jimmy’s Parliament“ v Jeruzalémě? Například skvělou, v Maroku narozenou zpěvačku Netu Elkayam, jak s přáteli a za doprovodu dvou půvabných jazzmanek zazpívá píseň Muhal Nensah. V takové kavárně bych se rád povaloval!

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.