OSN: Třetina obyvatel arabského světa trpí hladem

Hlad v arabském regionu stále roste a od roku 2000 se zvýšil o 91,1 %.

Podle OSN nemá třetina lidí ve 420milionovém arabském světě dostatek jídla. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) ve své zprávě uvedla, že mezi lety 2019 a 2020 vzrostl počet podvyživených v arabském světě o 4,8 milionu lidí na 69 milionů, což je téměř 16 % populace.

Situace byla „vyvolána vleklými krizemi, sociálními nepokoji a vystavením četným šokům a stresům, jako jsou konflikty, chudoba, nerovnost, změna klimatu, nedostatek přírodních zdrojů a hospodářské důsledky spojené s nedávnou pandemií COVID-19, uvádí zpráva.

V roce 2020 téměř třetina obyvatel regionu, tedy 141 milionů lidí, potýkala se středně závažnou nebo závažnou potravinovou nejistotou, což je o více než 10 milionů více než v předchozím roce.

Regionální přehled potravinové bezpečnosti a výživy pro Blízký východ a severní Afriku z roku 2021 varuje, že ani před pandemií COVID-19 nebyl arabský region na dobré cestě k dosažení cílů udržitelného rozvoje v oblasti hladu a výživy. Dopad pandemie COVID-19 se zatím plně neprojevil na ukazatelích výživy, ale zhoršující se situace v oblasti potravinové bezpečnosti naznačuje, že stále více lidí má problém se zdravou stravou, což negativně ovlivní jejich výživový stav.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.