Erdogan se snaží zmírnit tlak na tureckou měnu

Turecká měna za letošní rok ztratila 45 % hodnoty vůči americkému dolaru. 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí před Vánocemi oznámil opatření na podporu úspor v tureckých lirách a zmírnil tak tlak na sužovanou tureckou měnu.

Lira se 20. prosince zřítila na historické minimum 18,36 lir za jeden dolar. Stalo se tak poté, co turecký prezident o víkendu trval na své kritizované politice snižování úrokových sazeb v kontextu růstu spotřebitelských cen. Turečtí občané v obavách o svoje úspory zareagovali nákupem cizích měn. V televizním projevu Erdogan učinil prohlášení, že vláda nabídne nový finanční nástroj, který zmírní obavy občanů o úspory. Uvedl, že držitelé účtů v místní měně budou odškodněni za případné ztráty.

„Od nynějška už naši občané nebudou muset převádět své vklady z turecké liry na cizí měnu v obavách, že směnný kurz bude vyšší,“ slíbil Erdogan. Vláda chce také zavést opatření, která by měla pomoci tureckým vývozcům, a zvýší příspěvek na soukromé penzijní plány.

V reakci na jeho slova turecká lira posílila o 18 %, celkově však v letošním roce oslabila vůči americkému dolaru o 45 %.

Podle oficiálních údajů roční inflace v Turecku zrychlila na 21 %, nicméně centrální banka od září snížila klíčovou úrokovou sazbu o 5 procentních bodů – na 14%. Všeobecně se má za to, že banka jedná po tlakem Erdogana, který se prohlásil za nepřítele úrokových sazeb a propustil tři guvernéry bank kvůli hlášeným neshodám ohledně výpůjčních nákladů.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.