Sassoli: „Naše budoucnost již nemůže být rukojmím pravidla 3% deficitu“

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli se ve svém projevu na zasedání Evropské rady 16. prosince dotkl několika témat. Zaměřil se mimo jiné na Evropu, která „inovuje a chrání“.

„Zelená dohoda, přechod na digitální technologie, silnější a demokratičtější Evropa a větší sociální spravedlnost – to vše jsou zásadní a ohromné projekty. Evropa je žene kupředu a my je z věrnosti našim spoluobčanům musíme dotáhnout do konce,“ řekl David Sassoli.

Inovace musí probíhat ve všech oblastech

„Inovace v tomto případě neznamenají pouze technologické inovace, jakkoli jsou pro naši ekonomiku zásadní,“ upozornil Sassoli a pokračoval: „Potřebujeme inovace ve všech oblastech – obnovený smysl pro kreativitu, pokud jde o naše instituce, tvorbu politiky, naše jednání a dokonce i náš životní styl, protože to od nás vyžaduje ekologický přechod. Konference o budoucnosti Evropy by nám měla pomoci najít inovativní způsoby, jak znovu probudit pocit, že Evropa je projekt, s nímž se mohou ztotožnit všichni Evropané. Konference je, jak víte, v plném proudu a brzy nastane čas pro vyvození prvních závěrů.“ (Pozn. red.: Do projektu Konference o budoucnosti Evropy se můžete zapojit prostřednictvím této platformy https://futureu.europa.eu/?locale=cs.)

Sassoli připomněl nutnost inovací i v legislativě EU: „Naše Unie musí být průkopníkem v zavádění pravidel v oblastech, na které se nyní zaměřuje celý svět, a to zejména pokud jde o regulaci nových odvětví hospodářství, která jsou v současnosti legislativně volná. To jsme udělali v oblasti ochrany osobních údajů a náš příklad nyní následuje celý svět. A právě to nyní uděláme v případě digitálních trhů, abychom zajistili, že weboví giganti nevytlačí lidi jako tvůrce zákonů.“

Sassoli se také vyjádřil k Paktu stability a růstu: „Inovace musí být zavedeny i v oblasti financování. Nesmíme se bát změn ani se třást před inovacemi, pokud jde o financování našich politických opatření. Chtěl bych znovu zdůraznit, že Parlament a evropští občané netrpělivě očekávají příchod balíčku vlastních zdrojů, který by měl Unii umožnit trvale zvýšit její finanční potenciál a splatit její vzájemný dluh. Naše důvěryhodnost je v sázce a my musíme zůstat věrni svému slovu. Ani tyto inovace nás nezbaví povinnosti zajistit, aby naše ujednání o finančním rámci odpovídala svému účelu – aby bylo možné řešit výzvy naší doby – tím, že provedeme realistickou reformu Paktu o stabilitě a růstu. Naše budoucnost a budoucnost našich dětí již nemůže být rukojmím pravidla 3% deficitu.

Evropa, která chrání a připravuje se na budoucí krize

Sassoli se dále ve svém proslovu věnoval migraci, minimální mzdě a energetické krizi:

Chránit Evropany znamená lépe se připravit na všechny budoucí krize – ať už ekologické, hospodářské, diplomatické nebo vojenské. Znamená to především posílit naši společnou bezpečnostní a obrannou politiku, abychom v případě ohrožení našich zájmů mohli jednat společně rychleji a důrazněji. Vím, že to bude jedno z klíčových témat nadcházejícího francouzského předsednictví, a to je dobře.“

„Ochrana Evropanů zahrnuje také přijetí rozhodných opatření k lepší integraci našich politik v oblasti migrace a správy vnějších hranic. Ve svých projevech jsem často nastolil otázku migrace a azylu. Není žádným tajemstvím, že migrace se stala klíčovým tématem vnějších vztahů EU a našich zahraničněpolitických agend. Parlament již pracuje na zlepšení návrhů Komise týkajících se Evropského paktu o migraci a azyluna základě nového paktu solidarity a odpovědnosti. Svou roli v něm sehraje i Rada a my nyní musíme naléhavě najít dohodu, jinak převládne populismus a krátkodobost. Nedávné události na hranicích s Běloruskem jasně ukázaly, že v této životně důležité oblasti je třeba jednat rozhodně a solidárně.“

„Chránit evropské občany znamená také zajistit, aby si každý Evropan mohl důstojně vydělat na živobytí na základě důstojné a spravedlivé minimální mzdy, a proto znovu vyzýváme k ambicióznímu kompromisu v této otázce.“

„Chránit Evropany znamená také obnovit rovnováhu, když se obchodní vztahy vychýlí z rovnováhy, když nás země ohrožují svými investicemi nebo nátlakem. Chránit Evropany znamená v neposlední řadě nalézt účinnou technickou a ekonomickou reakci v případě energetické krize. Nikdo v Evropě by neměl být ponechán napospas energetické chudobě, a to ani v případě, kdy jsou světové trhy narušeny mezinárodní krizí. I v těchto kritických dobách musí Unie najít odvážná řešení, která zajistí bezpečnost všech Evropanů,“ míní Sassoli.

Celý projev si můžete přečíst v angličtině zde.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: European Parliament from EU, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.