Gazprom jedná v Číně o dalších dodávkách zkapalněného plynu a hélia

Podle představitele firmy v Pekingu má Čína o nové dodávky zájem a ruské dodávky do Číny nejsou nijak omezené.

Ruská státní firma Gazprom jedná s Čínou o dodávkách zkapalněného plynu (LNG) a hélia z Amurského závodu pro zpracování plynu. Informoval o tom představitel firmy v Číně Viktor Kovtun.

Kovtun řekl, že spolupráce s Čínou v oblasti dodávek plynu není nijak omezená a v současné době firma Gazprom jedná o možnosti dodávek LNG a hélia do Číny, protože ta o tuto produkci projevila zájem.

Během společných schůzek s čínskými společnostmi se diskutovalo o tématech, jako je výroba elektřiny z plynu, rozvoj infrastruktury pro výrobu a prodej zemního plynu nebo provádění společných projektů v oblasti zkapalněného plynu.

Kovtun je toho názoru, že projednávané projekty jsou na čínském trhu žádané, ale je potřeba do budoucna udělat v této oblasti ještě hodně práce.

Na začátku prosince začal druhý největší ruský producent plynu firma Novatek dodávat zemní plyn drobným čínským spotřebitelům prostřednictvím kapacit v japonském terminálu Hibiki, odkud bude plyn z větších až středních tankerů znovu naložen a dopraven do Číny.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.