Ve Španělsku omezí smlouvy na dobu určitou

Reforma pracovního práva je součástí ekonomické obnovy Španělska po pandemii. Země zatím má nejvyšší počet dočasných smluv v EU.

Španělská vláda minulé úterý (28. prosince) schválila přelomovou reformu pracovního práva, jejímž cílem je omezení využívání smluv na dobu určitou a zvýšení jistoty zaměstnání.

Na reformě se ve Španělsku shodli odbory i zaměstnavatelé. Reforma pracovního práva ruší k podnikatelům příliš vstřícné předpisy, které zavedla konzervativní vláda v roce 2012 uprostřed hospodářské krize. V té době kritici tvrdili, že předpisy sníží jistotu zaměstnání ve Španělsku, obhájci však jsou přesvědčeni, že pomohly snížit vysokou míru nezaměstnanosti z 27 % (v roce 2013) na současných 16 %.

Ve Španělsku je v současnosti využívání smluv na dobu určitou nejvyšší v celé EU. Nový zákon omezí většinu dočasných smluv na maximálně tři měsíce a umožní dočasné zaměstnávání jenom za určitých okolností. Porušování zákona bude stíháno pokutami a sankcemi v oblasti sociálního zabezpečení.

V rámci reformy dojde také k obnovení kolektivního vyjednávání s odbory jako hlavního nástroje pro vyjednání smluv.

„Je to první dohoda za více než čtyřicet let, která zvrací stav, v němž zaměstnanci kontinuálně ztrácejí práva, vyjednávací sílu a mzdy,” uvedla ministryně práce Yolanda Diazová po schválení reformy. Ministryně dodala, že ve Španělsku je mnoho žen a mladých lidí, kteří za celý život nedostali jinou pracovní smlouvu než dočasnou.

Španělsko provádí tyto změny pracovního práva v souvislosti s programem EU, v jehož v rámci dostalo Španělsko 140 miliard eur na ekonomickou obnovu po pandemii. Brusel od země očekává výsledky do konce roku. Zákon nyní musí schválit parlament, hlasovat se o něm bude na začátku ledna.

Socialisté premiéra Pedra Sáncheze a jejich mladší koaliční partner, levicová strana Podemos, mají ve velmi roztříštěném španělském parlamentu pouze 155 z 350 křesel. Pro schválení reformy bude vláda potřebovat podporu několika menších levicových a regionálních stran v parlamentu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.