Rusko se do G7 jen tak nevrátí

Návrat Ruska do skupiny G7 předních západních ekonomických mocností je podle německé ministryně zahraničí v nedohlednu.

„Je samozřejmě velmi bolestivé, že se Rusko anexí Krymu z tohoto kruhu vyloučilo,“ řekla Annalena Baerbocková v rozhovoru pro Deutsche Presse-Agentur s odkazem na kroky Moskvy na ukrajinském černomořském poloostrově v roce 2014. „V současné době nelze předvídat, kdy se Rusko bude moci do tohoto kruhu vrátit – současná eskalace situaci v žádném případě neulehčuje.“ To se týká rozmístění ruských vojsk u ukrajinských hranic.

Do „skupiny sedmi“ patří kromě Německa také Velká Británie, Francie, USA, Itálie, Japonsko a Kanada. Německo přebírá 1. ledna na jeden rok předsednictví od Velké Británie. Vrcholem bude setkání na zámku Elmau v bavorských Alpách ve dnech 26. až 28. června. Mohlo by se také jednat o první návštěvu amerického prezidenta Joea Bidena v Německu od jeho nástupu do funkce před rokem.

Výzvy německého předsednictví

Německo se v roce 2022 ocitne na neznámém území, kde se bude muset vypořádat s řadou výzev bez své zkušené krizové manažerky Angely Merkelové. Olaf Scholz, který na začátku prosince vystřídal Merkelovou ve funkci kancléře, bude muset své vůdčí schopnosti podrobit další zkoušce kvůli napjatým vztahům s Ruskem a třenicím uvnitř EU. Bude muset udržet pohromadě nevyzkoušenou koalici sociálních demokratů, liberálů a ekologů, kteří mají odlišné názory na boj proti viru a na změnu klimatu. Vzhledem k tomu, že opatření v oblasti klimatu jsou stále naléhavější, budou vedoucí představitelé strany Zelených v nové vládě pod tlakem, aby splnili své ambiciózní ekologické sliby – jejich rozpočet však bude přísně střežen liberály.

„Nestává se často, že přijde nová vláda a okamžitě se ujme vedení globálního klubu, jako je G7,“ řekl Adolf Kloke-Lesch, bývalý německý úředník pro rozvoj a spolupředseda organizace Sustainable Development Solutions Network.

Kloke-Lesch však varoval před tím, aby se G7 stala ideologickým blokem, který by mohl země zahnat do tábora protivníků. „Pokud se budeme snažit utvářet svět podle historického boje mezi Západem a zlem – k ničemu to nepovede,“ řekl. „Měli bychom jít cestou, která pomůže všem zemím pokročit s demokracií. Nakonec je to lepší i pro prosazování demokracie, protože pokud tlačíte ostatní do tábora nedemokratických zemí, máte problém.“

„Pokud jde o politiku v oblasti klimatu, hlavní otázkou pro G7 je, jak by mohl vypadat mechanismus úpravy hranic pro emise CO2, který by byl slučitelný s obchodní politikou. V rámci boje proti pandemii se klub musí věnovat překonávání rostoucí propasti mezi bohatými zeměmi s relativně vysokou proočkovaností a zeměmi globálního Jihu, kde se vakcíny stále nedostávají k velké části populace,“ uvedl Stefan Mair, ředitel berlínské nadace Stiftung Wissenschaft und Politik.

Německá vláda se na své předsednictví G7 připravuje v tichosti, poznamenává Tyson Barker z Německé společnosti pro zahraniční politiku. A zjevně se chce prosadit. Barker poukazuje na to, že semaforové uskupení slibovalo například „aktivní digitální zahraniční politiku“, která by umožnila lidem na globálním Jihu „vzít svůj digitální osud do vlastních rukou a vyhnout se datovému kolonialismu čínské iniciativy Hedvábné stezky“.

Co to konkrétně znamená? Například, že Berlín musí urychlit německou infrastrukturní diplomacii – s většími možnostmi technické výměny a open-source softwaru, s větší účastí na stanovování technických norem nebo na budování kapacit kybernetické bezpečnosti. Německo musí také pomoci prosadit americký projekt proti Hedvábné stezce „Build Back Better World“ a program EU „Global Gateway“ (Globální brána) v hodnotě 300 miliard eur pro mobilní sítě 5G, podmořské internetové kabely, inteligentní města a datová centra.

„Pro Německo a Evropu“, analyzuje Barker, „to pravděpodobně znamená zvláštní zaměření G7 na Afriku, západní Balkán a země Východního partnerství, jako je Ukrajina, Moldavsko a Gruzie“. Tvořily totiž „všechny zlomové linie v soutěži mezi G7 a techno-autoritářskými státy v čele s Čínou a Ruskem“. Nová německá vláda se nemůže vyhnout soupeření geopolitických systémů, i kdyby chtěla.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.