Poptávka po tranzitech přes Ukrajinu poklesla k 1. lednu o 40 %

V uplynulé roce se přitom tranzit ruského plynu přes Ukrajinu snížil o jednu třetinu.

Poptávka po ruském zemním plynu prostřednictvím tranzitů přes Ukrajinu na Slovensko k 1. lednu poklesla o 40 %, informovaly noviny Vědomosti s odkazem na agenturu Interfax. V poslední prosincový den se objem poptávky přes ukrajinský tranzit rovnal 83,78 milionu kubických metrů plynu, 1. ledna to bylo 49,55 milionu kubických metrů. Znamená to, že tranzit plynu se v posledních dvou měsících propadl na minimum.

Ruská firma Gazprom si na leden nezaregistrovala doplňující objemy tranzitu přes ukrajinskou plynovou síť. V případě tranzitu přes území Polska plynovodem Jamal-Evropa si Gazprom zarezervoval jen 21,6 % objemu. Polsko-ruská dohoda o tranzitech plynu skončila v minulém roce a nyní se objem tranzitů stanovuje na aukcích, které se konají každý měsíc.

Podle předběžných informací ukrajinské strany byl tranzit ruského zemního plynu přes Ukrajinu v roce 2021 asi o třetinu nižší než v roce 2020, je to minimum za posledních šest let.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.