Prudké zvýšení cen benzínu vyvolalo v Kazachstánu násilné protesty

Přes ústupky vlády a regulaci cen protesty neustávají a mají násilnou povahu. Prezident zavedl výjimečný stav.

Zvýšení cen paliv o  100 % vyvolalo v Kazachstánu už několik dní trvající a násilné protesty proti vládě. Protesty vypukly poté, co se 1. ledna zdvojnásobily ceny benzinu pro automobily, a to z 60 tenge na 120 tenge za jeden litr. Zdražil ale také například zemní plyn.

Protesty pokračují několikátým dnem i přes ústupky vlády, včetně její rezignace. Situaci naživo například sledují ruské noviny Gazeta.ru (informace najdete s dalším video materiálem zde). Protesty se neobešly bez násilí: například v Almaty začali protestující ničit policejní automobily, zatímco zásahové jednotky proti nim použiliy granáty slzného plynu. Podle aktuálních informací (ze středy 5. ledna) začali protestující také střelbu na vojáky a došlo také k řadě útoků na vládní budovy v Almaty.

V souvislosti s protesty bylo v Kazachstánu zadrženo více než 200 osob za porušování veřejného pořádku (informace z 5. ledna). Během protestů bylo podle dostupných informací zraněno 95 policistů a poškozeno 37 policejních aut. Ministerstvo vnitra dodalo, že zahájilo předběžné vyšetřování 13 případů násilí proti vládním úředníkům, chuligánství a útoků na vládní budovy. Došlo také k obsazení letiště v Almaty na což úřady reagovaly vyhlášením antiteroristické operace.

Prezident Kasim Tojakev v reakci na nepokoje vyhlásil v Almaty a Mangistauské oblasti výjimečný stav, která má platit od středy odpoledne do 19. ledna,  a přijal demisi vlády. Úřadujícím předsedou vlády se stal Alichan Smajlov, dosavadní první místopředseda vlády . Tokajev také jmenoval svého asistenta Erlana Karina státním tajemníkem Kazachstánu a uvolnil z této funkce Krymbeka Kušerbajeva.

Vedle toho Tokajev nařídil kazachstánskému antimonopolnímu úřadu zavedení dočasnou cenovou regulaci benzínu, které by měla platit celkem 180 kalendářních dnů. Cena za litr benzínu by neměla převyšovat cenu na konci roku 2021.

Během středy, když protesty pokračovaly, se Tokajev obrátil na Organizaci Dohody o kolektivní bezpečnosti s prosbou o pomoc.

Středeční online novin Gazeta.ru sledoval dění živě – odkaz zde (v ruštině).


Ilustrační foto: Esetok, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.