Japonsko a Austrálie uzavřely „průlomovou“ bezpečnostní dohodu

Dohoda je dalším krokem zemí v indopacifického regionu, kterým reagují na rostoucí sílu Číny.

Japonsko a Austrálie ve čtvrtek 6. ledna uzavřely novou dohodu o úzké spolupráci v oblasti obrany. Dohoda je chápána jako průlomový a přelomový krok k posílení bezpečnostních vazeb na pozadí rostoucí čínské vojenské a hospodářské síly.

Japonský premiér Fumio Kišida a australský premiér Scott Morrison uspořádali virtuální summit, na kterém dohodu, která byla připravována už několik let, podepsali. Japonský premiér musel totiž plánovanou cestu do Austrálie zrušit v souvislosti s nárůstem případů nemoci Covid-19 v Japonsku.

Austrálie spolupracuje s dalšími zeměmi regionu, tj. s Japonskem, Indií, USA a Velkou Británií, na posílení obranných vazeb, které spojuje s obavami z Číny a například její politiky vůči Tchaj-wanu či v oblasti Jihočínského moře.

Podle australského premiéra je Dohoda o vzájemném přístupu (anglická zkratka dohody je RAA) první takovou dohodou Japonska s jakoukoliv zemí. Dohoda umožní armádám obou zemí bezproblémovou spolupráci při obranných a humanitárních operacích.

„Japonsko je naším nejbližším partnerem v Asii, což dokazuje naše zvláštní strategické partnerství, jediné takové partnerství Austrálie – rovnocenné partnerství založené na sdílené důvěře mezi dvěma velkými demokraciemi, které se zavázaly k dodržování zásad právního státu, lidských práv, volného obchodu a svobodného a otevřeného Indopacifiku,“ řekl Morrison při slavnostním podpisu.

Japonský premiér Kišida označil dohodu za „průlom“ a prohlásil, že vztahy s Austrálií zůstanou vzorem pro bezpečnostní spolupráci s dalšími zeměmi. Obě země nyní plánují pracovat na deklaraci o bezpečnostní spolupráci z roku 2007, aby tak stanovily nový směr těchto bezpečnostních vazeb.

Japonsko má se Spojenými státy dohodu o statusu ozbrojených sil, která Spojeným státům umožňuje mít v Japonsku a jeho okolí základny válečných lodí

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.