Evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků

Občané EU mají nyní možnost se zapojit do veřejné konzultace ohledně připravovaného Evropského aktu o svobodě sdělovacích prostředků.

Evropská komise zveřejnila otevřenou veřejnou konzultaci ohledně připravovaného Evropského aktu o svobodě sdělovacích prostředků. Cílem této přelomové iniciativy, kterou oznámila předsedkyně Ursula von der Leyenová ve svém projevu o stavu Unie v roce 2021, je zajistit pluralitu a nezávislost médií na vnitřním trhu v EU.

Místopředsedkyně EK pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová k tomu uvedla: „Média jsou pilířem naší demokracie. S tím, jak se vlády a soukromé skupiny snaží vyvíjet tlak na média, se tento pilíř dnes bortí. Proto Komise navrhne společná pravidla a záruky na ochranu nezávislosti a plurality médií. Novináři by měli mít možnost vykonávat svoji práci, informovat občany a poukazovat na odpovědnost bez bázně či zaujatosti. Vedeme nyní širokou konzultaci, abychom mohli předložit nejlepší návrh.“

Cílem konzultace je shromáždit názory o nejdůležitějších otázkách, které ovlivňují fungování vnitřního mediálního trhu, včetně různých typů vměšování do sdělovacích prostředků, jakož i ekonomických trendech.

Zahrnuje tři hlavní oblasti týkající se mediálních trhů. První se zaměřuje na transparentnost a nezávislost (např. kontrola transakcí na mediálním trhu, transparentnost vlastnictví sdělovacích prostředků a měření sledovanosti), druhá na podmínky jejich zdravého fungování (např. informování veřejnosti o různorodých názorech, mediální inovace na trhu EU) a třetí na spravedlivé přidělování státních prostředků (např. nezávislost veřejnoprávních sdělovacích prostředků, transparentnost a spravedlivé rozdělení státní reklamy).

Komise by měla návrh předložit ve třetím čtvrtletí roku 2022. Cílem otevřené veřejné konzultace je shromáždit názory, faktické podklady a údaje od občanů, zejména novinářů, sdělovacích prostředků (soukromých a veřejnoprávních sdělovacích prostředků), zástupců akademické sféry, občanské společnosti, veřejných orgánů, podniků a všech zainteresovaných subjektů, které pomohou Komisi při utváření nových pravidel.

Příspěvky lze zasílat do 21. března 2022 na portálu „Podělte se o svůj názor“.

Celý článek je v češtině k dispozici na webu Evropské komise.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.