Japonsko chce obnovit jadernou energetiku

Ochrana klimatu a strategické úvahy by mohly pomoci jaderné energetice dosáhnout renesance.

Jedenáct let po jaderné havárii ve Fukušimě se v Japonsku opět mluví o jaderné energii. Nový šéf vlády Fumio Kišida se snaží oživit jadernou energetiku navzdory tichému, ale tvrdému odporu veřejnosti, nyní jako pilíř své klimatické politiky. Slíbil to v kampani před volbami do Poslanecké sněmovny loni v říjnu. Nyní ji realizuje.

Na začátku roku se provalilo, že Japonská agentura pro atomovou energii (JAEA) a stavitel elektráren Mitsubishi Heavy Industries (MHI) se chtějí podílet na výstavbě rychlého reaktoru amerického stavitele jaderných elektráren TerraPower. Pokud se tato spolupráce uskuteční, bude mít japonský jaderný průmysl po deseti obtížných letech opět vliv na světové jaderné technologie. Rychlé reaktory jsou již dlouho považovány za důležitý článek uzavřeného jaderného palivového cyklu.

Japonsko, které je chudé na zdroje, proto dlouho prosazovalo tuto technologii, aby bylo méně závislé na dovozu energie. Země dováží téměř všechny zdroje energie ze zámoří, a je proto velmi zranitelná vůči krizím a válkám, které ovlivňují lodní dopravu.

Japonsko podpoří vývoj jaderných technologií s USA a dalšími partnery

Ministr průmyslu a obchodu Koiči Hagiuda během nedávného videorozhovoru americké ministryni energetiky Jennifer Granholmové řekl, že japonská vláda bude naléhat na další místní energetické společnosti, aby se připojily k mezinárodnímu programu testování rychlých reaktorů a malých modulárních reaktorů (SMR), které vyvíjejí americké společnosti, jako je NuScale Power a další.

Japonská vláda plánuje ve svém národním energetickém plánu podpořit domácí společnosti, které se zúčastní mezinárodního experimentu s těmito novými technologiemi. Vláda se drží své politiky opětovného spouštění jaderných reaktorů podle přísnějších předpisů zavedených po jaderné havárii ve Fukušimě v roce 2011, která vedla k celostátnímu zastavení provozu jaderných elektráren.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.