Německo má zájem na stabilních vztazích s Ruskem

Německá ministryně zahraničí jednala v Moskvě o ukrajinské krizi se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Spolková ministryně zahraničí Annalena Baerbocková během své úterní inaugurační návštěvy Moskvy prohlásila, že Německo je připraveno k brzkým rozhovorům o bezpečnosti v Evropě. Na setkání s ruským protějškem Sergejem Lavrovem jednali o obnovení jednání v tzv. normandském formátu s ohledem na ukrajinskou krizi. Obě strany navíc deklarovaly podporu mírovému plánu z Minsku.

Baerbocková vysvětlila, že německá vláda bere na vědomí koncentraci ruských vojsk na hranicích s Ukrajinou a že to nemá žádný pochopitelný důvod. „Je těžké to nechápat jako hrozbu,“ sdělila politička. Řekla, že je pochopitelné, že Rusko požaduje bezpečnostní záruky a je připraveno k serióznímu dialogu o společných dohodách. Prvním krokem bylo jednání Rady NATO-Rusko (psali jsme zde) a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), které proběhlo minulý týden.

Baerbocková uvedla, že existuje celá řada otázek, v nichž se názory Německa a Ruska částečně zásadně liší. „Pokud nebudou existovat společná pravidla, na která se budou moci všichni spolehnout, nebude v našem společném evropském domě bezpečno. Stabilní vztahy mezi Moskvou a Berlínem nemají alternativu. Ráda bych na tomto úkolu dále pracovala a mluvím zde jménem celé nové spolkové vlády.“

Nord Stream 2 – co dál?

Lavrov na jednání vyzval k vyřešení sporu kolem plynovodu Nord Stream 2, který stále vyšetřuje německý regulační orgán (viz náš článek zde).  „Upozornili jsme německé kolegy na kontraproduktivitu pokusů o politizaci tohoto projektu,“ řekl Lavrov. „Jedná se o největší komerční projekt posledního desetiletí, jehož cílem je zajistit energetickou bezpečnost Německa a celé Evropy,“ dodal. Baerbocková zase uvedla, že Berlín potřebuje „spolehlivé Rusko“, aby mohl „v nadcházejících letech zásobovat Evropu plynem“.

Diversity United

Lavrov i Baerbocková měli diskutovat rovněž o vědě a kultuře, obchodu a investicích, obnovitelných zdrojích a boji proti klimatické krizi – a o možnostech spolupráce v těchto oblastech. Baerbocková také navštívila v Moskvě výstavu Diversity United umístěnou ve světoznámé Treťjakovské galerii. Výstavu financuje spolková vláda a byla otevřena v listopadu 2021 v rámci „Roku Německa“ v Rusku (Deutschlandjahr in Russland).

Výstava se věnuje kontroverzním otázkám v Rusku, jako je genderová identita a snaha o svobodu. Představuje díla 90 současných umělců z 34 zemí – sochy, obrazy, ilustrace, videa nebo fotografie. Společným jmenovatelem je přeshraniční politická angažovanost. Umělci se zabývají společenskými tématy, jako je demokracie, migrace, soužití, životní prostředí nebo rovná práva.

Ilustrační foto: Stefan Kaminski (photography), Annalena Baerbock (full rights of use), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.