Rusko nevylučuje umístění svých vojáků v Latinské Americe

Podle Putinova mluvčího bude Rusko zvažovat různé scénáře, jak posílit svoji bezpečnost.

Rusko opět nevyloučilo možnost rozmístění svých vojenských jednotek v Latinské Americe.  Podle slov mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova bude země i nadále promýšlet varianty zajištění vlastní bezpečnosti.

Náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov v uplynulém týdnu řekl, že možnost umístění ruských vojsk v Latinské Americe nemůže ani potvrdit, ani vyvrátit. Slova padla po jednání mezi USA, NATO a OBSE s Ruskem o bezpečnostních zárukách.

V pondělí 17. ledna Peskov řekl, že Rusko zvažuje několik různých scénářů, zdůraznil ale, že v Latinské Americe se jedná o suverénní země a nemělo by se na to zapomínat. Média spekulovala o Venezuele a Kubě.

V pondělí se také objevila informace běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že Rusko a Bělorusko plánují na únor společné vojenské cvičení v jižních a západních oblastech hranice. Podle Lukašenka jde o reakci na zvyšování vojenské přítomnosti na hranicích s Ukrajinou, Polskem a Pobaltím.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.