Arktida: Podmořský kabel spojí Evropu a Asii

Globální ekonomika stále více závisí na mezinárodních telekomunikačních sítích mezi kontinenty. Arktický podmořský kabel nabízí alternativní a zcela novou trasu mezi Evropou a Asií. Plánovaný kabel má být dlouhý 14 000 km. Nová trasa kabelu rovněž podpoří rozvoj arktického regionu.

Společnosti Far North DigitalCinia oznámily v prosinci 2021 plány na společnou výstavbu systému optických kabelů spojujících Evropu a Asii přes Arktidu. Společnost Alcatel Submarine Networks se ujme vedení projektu a instalace. Far North Digital, severoamerická společnost zaměřená na rozvoj telekomunikační infrastruktury, a finský poskytovatel sítí, kybernetické bezpečnosti a softwarových řešení Cinia podepsaly memorandum o porozumění, jehož cílem je vybudovat podmořský optický kabel.

Společná síť povede z Japonska přes severozápadní průjezd do Evropy s vyústěním na Aljašce a v kanadské Arktidě, v Evropě to bude v Norsku, Finsku a Irsku. Systém optických kabelů prochází geopoliticky stabilními a seismicky bezpečnými oblastmi a výrazně zkracuje optickou vzdálenost mezi Asií a Evropou, čímž minimalizuje zpoždění signálu.

„Roste poptávka po bezpečném a rychlém mezinárodním spojení novými rozmanitými trasami. Dálkové severní vlákno, které se rozprostírá na třech světových kontinentech s největším počtem uživatelů internetu, bude skutečným globálním podnikem,“ říká Ari-Jussi Knaapila, generální ředitel společnosti Cinia. V Asii je hlavní vstupní branou pro kabelový systém Japonsko. „Rozmanitost mezinárodních spojení je pro tuto ostrovní zemi životně důležitá,“ říká Jun Murai, profesor na univerzitě Keio a zvláštní poradce japonského kabinetu.

Kabel by měl být zprovozněn do konce roku 2025.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.