Německo chce z G7 vytvořit „jádro mezinárodního klimatického klubu“

Kancléř Olaf Scholz prohlásil, že Německo využije svého ročního předsednictví, které začalo 1. ledna, k tomu, „aby se tato skupina zemí stala průkopníkem klimaticky neutrální ekonomiky a spravedlivého světa“.

Německo využije svého letošního předsednictví ve skupině sedmi velkých ekonomik (G7) k tomu, aby z této skupiny vytvořilo „jádro mezinárodního klimatického klubu“, prohlásil německý kancléř Olaf Scholz na Světovém ekonomickém fóru. „To, čeho chceme dosáhnout, je změna paradigmatu v mezinárodní klimatické politice,“ řekl Scholz. „Už nebudeme čekat na ty nejpomalejší a nejméně ambiciózní. Místo toho půjdeme příkladem a dohodou na společných minimálních standardech proměníme opatření v oblasti klimatu z nákladového faktoru v konkurenční výhodu.“

Klimatický klub by pracoval pod heslem „ambiciózní, odvážný a spolupracující“ a zůstal by otevřený všem zemím. „Nechceme být exkluzivním klubem. Doufáme, že tím, že se budeme zabývat přenosem technologií a financováním opatření v oblasti klimatu, se nám podaří zapojit rozvojové a rozvíjející se ekonomiky.“ Scholz dodal, že hlavním příkladem bude zelený vodík. Klimatický klub by pracoval na společném chápání toho, co zelený vodík vlastně je, a koordinoval by investice. To by bylo výhodné pro zemi, jako je Německo, která má silnou průmyslovou základnu a vysokou poptávku po energii, a také pro „ty, kteří by se stali hlavními výrobci zeleného vodíku, tedy rozvíjející se ekonomiky a rozvojové země,“ řekl Scholz.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.